Criza ostaticilor din Nairobi se apropie de sfârşit. Forţele de securitate kenyene au anunţat că i-au eliberat pe ultimii captivi deţinuţi de islamişti în centrul comercial. În prezent, armata verifică în amănunt clădirea, pentru a se asigura că nu au mai rămas civili ascunşi prin complex. Este finalul a trei zile de teroare, de-a lungul cărora au murit cel puţin 62 de oameni şi aproape 200 au fost răniţi.
65 de persoane sunt în continuare date dispărute. Deocamdată nu se ştie ce s-a întâmplat cu islamiştii care rămăseseră în complex. Între timp, au apărut informaţii potrivit cărora comandoul terorist ar fi fost condus de o femeie, pe care presa din Londra a poreclit-o „Văduva albă”. Jurnaliştii susţin că aceasta este de origine britanică.
Ministrul de interne kenyan a anunţat că forţele de securitate au preluat controlul asupra centrului comercial Westgate din Nairobi.
„Putem confirma că aproape toţi ostaticii au fost evacuaţi”, a declarat Joseph Ole Lenku, ministrul kenyan de interne.
Asta după ce focurile de armă au răsunat toată ziua în preajma clădirii. Intervenţia forţelor de securitate a fost foarte dificilă. Teroriştii, care au folosit osaticii ca scutiri umane, au fost greu de reperat, pentru că s-au ascuns în numeroasele magazine ale clădirii de patru etaje.
Militanţii islamişti au încercat să creeze o diversiune şi au provocat mai multe explozii.
Trei islamişti au fost ucişi. Printre ei, o femeie, a cărei identitate nu a fost încă stabilită. Potrivit presei britanice, aceasta ar putea fi Samantha Lewthwaite, de 29 de ani, văduva unuia dintre teroriştii sinucigaşi, vinovaţi de atentatele de la Londra din 2005. Deocamdată, se ştie că din comando făceau parte militanţi de diverse cetăţenii, între care americană.
„Sunt o adevărată colecţie multinaţională, sunt veniţi din toată lumea, credem că nu este un eveniment local”, a spus generalul Julius Karangi.
Între timp, poliţia a reţinut zece suspecţi, bănuiţi că ar fi avut legătură cu atacul terorist, care a fost revendicat de miliţiile islamiste al-Shabaab din Somalia. Este cel mai grav atentat din Kenya, de la atacul sinucigaş comis de Al-Qaida, din august 2008, asupra ambasadei Statelor Unite la Nairobi, care s-a soldat cu 200 de morţi.