Scandalul diplomatic dintre Turcia şi Olanda a trecut la un nou nivel. Preşedintele Recep Erdogan spune că scuzele nu sunt suficiente, iar Olanda va plăti pentru comportamentul său. Erdogan nu face şi alte precizări, dar ambasadorului acestei ţări în Turcia i s-a interzis reîntoarcerea la post. În plus, Recep Erdogan încearcă să influenţeze rezultatul alegerilor parlamentare de miercuri din Olanda. El le-a cerut cetăţenilor olandezi de origine turcă să ţină cont, atunci când votează, şi de acţiunile guvernului Mark Rutte împotriva politicienilor de la Ankara.
„Vor plăti pentru acţiunilor lor în mai multe feluri, îmi pare rău că trebuie să spun asta, dar vor plăti. Şi îi vom învăţa şi ce înseamnă diplomaţia”, a spus Recep Erdogan.
Reacţia vine după ce doi oficiali de la Ankara au primit interdicţie de la autorităţile olandeze să participe la un miting de susţinere a reformei constituţionale în Turcia. Şeful diplomaţiei nu a fost lăsat să ajungă la Rotterdam, iar ministrul Familiei nu a fost lăsat să intre în consulatul din acel oraş. El a fost escortat de poliţie până la graniţa cu Germania.
Premierul Olandei explică decizia luată de guvernul său.
„Nu avem nimic împotrivă ca politicienii turci să facă asta (campanie în Olanda, n.r.), dar ca miniştrii turci să facă acest lucru găsim că este destul de incomod şi suntem împotriva acestui lucru”, a spus Mark Rutte.
Furia politicienilor turci a fost dublată în stradă.
La Ankara, manifestanţii au aruncat cu ouă şi portocale în ambasada Olandei, iar la Istanbul, drapelul olandez a fost înlocuit cu cel turc pe clădirea consulatului din oraş.
În stradă au ieşit şi mii de membri ai comunităţii turce din Olanda. Aici au fost violenţe.
Comportamentul forţelor de ordine olandeze a fost criticat de preşedintele turc.
„Pe cetăţenii noştri din Olanda i-au atacat cu caii, au pus câinii pe ei şi vor plăti pentru asta. Iar mulţi dintre ei sunt şi cetăţeni olandezi”, a spus Recep Erdogan.
„Mă adresez aici şi celor care vor vota în alegeri: ştiti ce aveţi de făcut, sunt sigur de asta, nici nu trebuie să vă dau nume”, a adăugat el.
Turcii reprezintă cea mai mare minoritate din Olanda, iar votul lor poate fi decisiv la alegerile parlamentare de săptămâna viitoare, dar şi în scrutinul din aprilie din Turcia când va fi votată noua Constituţie ce dă puteri extinse preşedintelui.