Corupția germană, judecată în Grecia

Data publicării:
steag grecia germania ue - crop - gettyimages - 26 august 15

La capătul unei anchete care a durat nouă ani, justiţia din Grecia este pregătită să demareze procesul de corupţie intentat împotriva celor de la Siemens. Dosarul este unul uriaş. Şi la propriu şi la figurat. Dovezile procurorilor ocupă 2.368 de pagini. În total 64 de persoane sunt urmărite pentru luare de mită, dare de mită şi spălare de bani.

Potrivit Agenţiei France Presse, printre cei judecaţi vor fi şi 19 foşti directori ai Siemens care ar fi facilitat mituirea oficialilor de la Atena cu 70 de milioane de euro. În schimbul banilor, compania a câştigat contractul de modernizare reţelei naţionale de telecomunicaţii.

Dar în instanţă nu vor ajunge toţi cei chemaţi. Unul dintre cei acuzaţi de corupţie, fostul director Siemens Grecia, Michalis Christoforakos, are cetăţenie germano-elenă şi a plecat în Bavaria în 2009. Justiţia germană a refuzat extrădarea sa, invocând prescrierea faptelor.

Refuzul complică şi mai mult relaţia dintre autotăţile de la Berlin şi cele de la Atena. Preşedintele parlamentului grec i-a acuzat pe germani că, deşi se declară împotriva faptelor de corupţie, apără un suspect de dare de mită.

Acesta nu este singurul scandal în care sunt implicaţi cei de la Siemens în Grecia. Grupul german este suspectat de corupţie şi pentru contractul de furnizare a sistemului de securitate al Jocurilor Olimpice de la Atena din 2004.

Grecia continuă să fie cea mai coruptă ţară din Europa în topul realizat de Transparency International, iar companiile germane sunt bănuite că au profitat cât au putut de mult de valorile morale îndoielnice ale oficialilor eleni.

Conglomeratul Ferrostaal a fost amendat cu 140 de milioane de euro după ce le-a acordat comisioane grecilor în schimbul unor contracte pentru submarine. Divizia militară a grupului Rheinmetall a fost condamnată în 2012 la plata unor amenzi de 37 de milioane de euro după ce ar fi dat mită în schimbul furnizării unui sistem de apărare aeriană de 150 de milioane de euro.

Şi, mai recent, constructorul auto Daimler, care controlează marca Mercedes, a fost acuzat că a dat mită pentru câştigarea unui contract ce prevedea livrarea de vehicule militare în valoare de 100 de milioane de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cel mai nebunesc sens giratoriu din lume. Cine are prioritate și cine o cedează în...
Digi FM
De 40 de ani împreună, la fel de îndrăgostiți. Goldie Hawn și Kurt Russell, fericiți în vacanța de Crăciun...
Pro FM
Crăciun de lux. Jennifer Lopez, într-o ținută de mii de dolari, în vacanța ei extravagantă din Aspen
Film Now
Cine sunt starurile care vor juca în următorul film al lui Nolan. Filmările, în toată lumea
Adevarul
Lovitura dată de regizorul Dan Chișu la masa de poker. Suma impresionată câștigată în finalul anului
Newsweek
Pensiile vor fi indexate abia în februarie sau martie. De ce NU cresc pensiile din ianuarie?
Digi FM
Michael Bolton, înconjurat de dragostea familiei, de Crăciun. Noua imagine cu celebrul artist, la un an de...
Digi World
Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Meg Ryan, despre momentul în care a adoptat o fetiță: „Lucrurile s-au aliniat astfel încât să ne aducă...
UTV
CRBL, primul Craciun departe de fiica sa, Alessia: „Povestim pe WhatsApp, dar nu e acelasi lucru”. Artistul a...