Coronavirusul s-ar putea „reactiva” la persoanele care s-au vindecat de boală, potrivit Centrului pentru Prevenția și Controlul Bolilor din Coreea de Sud, transmite Bloomberg. Autoritatea națională a raportat, luni, 51 de pacienți care au avut COVID-19 și ale căror teste au ieșit ulterior din nou pozitive.
Directorul general al Centrului, Jeong Eun-kyeong, spune că virusul s-ar fi reactivat în aceste persoane, care nu au fost neapărat reinfectate. Ele au fost confirmate ca fiind pozitive la testul pentru SARS-CoV-2, la scurt timp după ce au ieșit din carantină.
„Deși punem mai mult accent pe reactivare ca o posibilă cauză, lucrăm la un studiu cuprinzător pe acest aspect. Au fost multe cazuri de pacienți care primeau un rezultat negativ la un moment dat în timpul tratamentului și ulterior pozitiv în altă zi”, spune Jeong.
Un pacient este declarat recuperat în integralitate când două teste făcute la un interval de 24 de ore arată rezultate negative. Centrul pentru Prevenția și Controlul Bolilor va coordona o anchetă epidemiologică în cazurile acestea, a spus Jeong.
Coreea de Sud a fost una dintre primele țări afectate de o epidemie de coronavirus, însă statul a avut doar 200 de decese raportate iar numărul de noi cazuri a scăzut de la apogeul de 1.189 înregistrate pe 29 februarie.
Coreea de Sud a reușit să-și țină sub control epidemia fără măsuri de carantinare sau de închidere a afacerilor, deoarece are unul dintre cele mai extinse programe de testare și o abordare bazată pe tehnologie pentru a depista infecțiile.
Teama de reinfectare la pacienții recuperați este de asemenea în creștere în China. Aici, virusul a apărut mai întâi în decembrie, după ce unii declarați vindecați au fost din nou confirmați pozitiv și chiar au decedat din cauza bolii.
Cauza acestui fenomen este puțin înțeleasă, deși unii cred că problema ar fi din cauza incosecvenței rezultatelor de la teste.
Până miercuri, Coreea de Sud avea 10.384 de cazuri de COVID-19, dintre care 6.776 externați din spital, potrivit datelor strânse de Universitatea John Hopkins și Bloomberg News.
Epidemiologii din jurul lumii sunt într-o cursă pentru aflarea mai multor informații despre virusul care provoacă COVID-19.
Răspândirea rapidă a patogenului la nivel global a atras atenția către pacienții care se infectează, dar au puține simptome și uneori chiar sunt asimptomatici. Coreea de Sud s-a aflat în fruntea cercetării acestor cazuri care provoacă în mod special o îngrijorare în China, unde epidemia dă semne că ar putea fi controlată.
Redactor: Alexandru Costea