Herson, un oraş cu puţin peste 300.000 de locuitori, este cel mai mare oraş din apropierea graniţei cu peninsula Crimeea. Un oraş de importanţă strategică, pentru că de aici Peninsula Crimeea este aprovizionată cu apă şi electricitate.
Este vital ca această regiune să rămână în custodia ucrainenilor. Pe de altă parte, Crimeea, se tem oamenii de aici, ar putea viza acest oraş.
Localnicii se tem că în momentul în care Kievul va opri alimentarea cu apă şi electricitate a Crimeei, armata rusă se va îndrepta împotriva lor.
Speranţele de pace ale civililor par umbrite de activitatea febrilă a militarilor. Soldaţii ruşi organizează baze puternic înarmate la noua graniţă trasată de Putin cu Ucraina.
„Ruşii mută noaptea tehnica militară. Acolo, în faţă, este graniţa administrativă între peninsula Crimeea şi Herson. Ei acolo îşi organizează poziţiile de foc. Au tancuri, taburi, maşini blindate, şi noaptea dau cu rachete care luminează zona”, spune un colonel ucrainean.
Fiecare camion în parte, fiecare mașină ce iese dinspre Ucraina inspre peninsula Crimeea este verificată atent. Au existat cazuri în care simpatizanți ai rușilor au trecut de postul de frontieră cu intenția de a se apropia de orașele-graniță ale Ucrainei cu Peninsula Crimeea.
„Aproximativ de pe data de 4 martie până azi au trecut peste 1.800 de locuitori care s-au refugiat din Crimeea. Au plecat cu familiile spre Odesa, Vinița şi Liov unde sunt primiţi de autorităţile locale”, spune colonelul ucrainean.
Cei mai îngrijoraţi de înaintarea ruşilor sunt acum civilii şi oficialii din Republica Moldova. Regiunea separatistă Transnistria a cerut Moscovei să facă parte din Federaţia Rusă.