Insula Lesbos este situată la 20 de kilometri de ţărmul Turciei. Are 85.000 de localnici, iar în ultimul an, peste 600.000 de refugiaţi au trecut pe aici. Imaginile cu imigranţii şi veştile despre cei care au murit i-au determinat pe mulţi occidentali să-şi anuleze vacanţele în Lesbos. Toţi cei implicaţi în gestionarea crizei umanitare aşteaptă cu mare interes vizita Papei Francisc. Printre ei, oficiali, reprezentanţi ai agenţiilor umanitare sau simpli refugiaţi.
„Ne dorim de la el (Papa Francisc, n.red.) să deschidă graniţa cu Macedonia. Fie că suntem musulmani sau creştini, nu contează. Până la urmă, suntem cu toţii oameni”, spune un refugiat.
„Refugiaţii au nevoie să ştie că vocea lor e auzită. Au nevoie să vadă că cineva vorbeşte în numele lor, mai ales dacă e vorba de o autoritate care-i reprezintă”, spune și Boris Cheshirkov, oficial ONU.
Preotul iezuit Maurice Joyeaux nu ascunde că-şi doreşte ca politica europeană să fie influenţată de mesajul Suveranului Pontif.
„Este un semn de profundă solidaritate cu Patriarhul Bartolomeu, Patriarhul Atenei, cu poporul grec, dar şi cu refugiaţii... cu ortodocşii, protestanţii, toţi oameni de bună credinţă. Iar mesajul este acela de a ne îndrepta atenţia în primul rând către victime şi de a nu le transforma în victime ale geopoliticii, aşa cum se întâmplă acum”, spune Maurice Joyeux, directorul serviciului iezuit pentru refugiaţi.
Martori la atâtea drame, locuitorii din Lesbos îi ajută cum pot pe refugiaţi. Îi hrănesc şi îi îmbracă pe cei care ajung pe plajele lor. Li s-au alăturat voluntari din lumea întreagă.
„Teama este cea care adesea riscă să ghideze în locul încrederii, este nevoie de folosirea raţiunii pentru a aduce ajutorul de care este nevoie pentru fraţii noştri. Este primul lucru pe care Papa insistă să ni-l comunice”, spune Maurice Joyeux, directorul serviciului iezuit pentru refugiaţi.
Există previziuni potrivit cărora economia insulei Lesbos va fi profund afectată în acest an. Însă atât autorităţile, cât şi localnicii speră că solidaritatea arătată de ei va răsplătită şi va fi împărtăşită şi de turiştii europeni.