VIDEO Corespondenţă Digi24
Refugiaţii aşteaptă cu miile să treacă din Grecia în Macedonia. Au prioritate la trecerea graniţei bolnavii şi familiile cu copii.
Încolonaţi, cu privirile în pământ, dar plini de speranţă, refugiaţii mai trec de un punct de graniţă. Nici nu mai ştiu al câtelea! Unii dintre ei sunt pe drumuri de doi ani. Mahmoud a părăsit oraşul Alep din Siria împreună cu soţia, fratele său şi doi nepoţi. Turcia a fost doar o oprire dintr-o epuizantă călătorie cu destinaţie necunoscută. Macedonia, Serbia sunt, de asemenena, doar ţări de tranzit.
Mahmoud Swaid, refugiat sirian, 33 de ani, inginer IT: „Turcia nu este un loc sigur pentru un loc de muncă, pentru copii, pentru a-ţi clădi viitorul. Nu e o ţară unde se trăieşte bine. După Serbia voi alege orice ţară pe care o consider sigură pentru a ne creşte copiii. Dacă războiul ar lua sfârşit în Siria, ne-am întoarce acolo”.
Sute de refugiaţi aşteaptă ore în şir doar ca să treacă graniţa din Grecia în Macedonia. Sunt aşezaţi pe calea ferată care face legătura între cele două ţări. Nimeni nu se poate ridica şi nimeni nu are voie să treacă de sârma ghimpată până când macedonenii nu dau OK-ul.
Grupuri formate din 20-30 de oameni primesc permisiunea să treacă în Macedonia la fiecare jumătate de oră. Au prioritate familiile cu copii, bătrânii şi bolnavii.
Uriaşa sală de aşteptare în aer liber se transformă în haos de fiecare dată când trece vreun tren. Mulţimea se ridică simultan, apoi încearcă să ocupe aceleaşi locuri. E imposibil să nu iasă îmbulzeală!
Epuizaţi şi vulnerabili, oamenii trec rapid de la o stare la alta.
Voluntari ai Organizaţiei Naţiunilor Unite şi de la Medici Fără Frontiere împart apă şi pâine, oferă consultaţii gratuite şi îndrumări celor care nu înţeleg engleza.
Voluntar ONU: „Oamenii aceştia nu sunt doar în mişcare, oamenii aceştia sunt pe fugă. Sunt mii de oameni care fug. Tranzitează Turcia, intră în Grecia. Aleargă spre Macedonia, apoi spre Serbia şi Ungaria”.
Pe măsură ce înaintează pe continent călătoria este din ce în ce mai grea.
Preţul libertăţii e mare - între 3.500 şi 4.500 de euro pentru o familie care a plecat din Siria şi speră să ajungă în Occident. Dar pentru unii destinaţia finală este chiar mai departe.
Katada, refugiat sirian, 27 ani, programator: „Mă îndrept spre Germania, dar apoi vreau să ajung în Canada. Nimic nu mă poate opri. Voi continua să merg. Nu am de gând să mă opresc. Măcar unul dintre aceşti oameni care vor să ne împiedice să intrăm în Ungaria să meargă în Siria şi să vadă cum e viaţa acolo”.
Printre cei care visează la o viaţă bună în Europa sunt şi irakieni, afgani şi chiar nigerieni, care au călătorit pe trei continente.
Nimeni nu regretă sacrificiile făcute până aici. Dar dorul de casă îi macină. O fotografie în telefonul mobil este printre puţinele amintiri ale unei vieţi frumoase, ruinate de război.
Casa, rudele, prietenii au fost lăsaţi în urmă. Refugiaţii deschid un nou capitol din viaţa lor cu un singur scop...
„Vreau să fiu liber!”
Citiţi şi
Corespondențe Digi24 din Grecia, Serbia și Ungaria. Lungul drum al refugiaților spre vestul Europei