VIDEO Trimisul special Digi24, Dan Codre, relatează despre situaţia de la graniţa sârbo-maghiară
Alungaţi de atrocităţile din ţările în care trăiesc, aceşti oameni ar face orice pentru o viaţă dincolo de foame şi bătaia puştii. Dacă zilele trecute, la graniţa Ungariei cu Serbia, doar câţiva imigranţi se încumetau să sară gardul de sârmă, acum tot mai mulţi prind curaj şi sfidează măsurile de securitate.
Deşi gardul este foarte tăios mulţi migranţi încearcă să îl sară sau să treacă pe dedesubt. Forţele de ordine care controlează zona sunt copleşite în foarte multe locuri. Migranţii pun haine pe gard şi încearcă să intre în ţară prin locuri nepermise.
Oamenii vor astfel să scape de poliţiştii care îi duc în tabăra improvizată de la ieşire din localitatea Roszke, unde sunt amprentaţi şi înregistraţi. Oamenii se tem că aceste măsuri îi vor opri din drumul spre Occident aşa că sute de refugiaţi au protestat la centrul unde au fost aduşi. Poliţiştii maghiari au fost nevoiţi să intervină în forţă şi au folosit gazele lacrimogene pentru a linişti apele.
Szerti Szabolcs, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Csongrad: „Mai multe persoane au vrut să vină la gard. Colegii mei au încercat să împiedice asta. Au folosit gaze lacrimogene. Nu au fost înregistrate vătămări corporale. Poliţia are situaţia sub control”.
În paralel, pe calea ferată de la graniţa dintre Serbia şi Ungaria continuă să vină migranţi cu sutele. Majoritatea sunt la capătul puterilor după zile în şir în care au fost nevoiţi să străbată sute de kilometri, pe jos, fără apă, fără mâncare.
Yezan, migrant din Siria: „Prin Macedonia am făcut patru zile. Am mers prin ploaie, fără să dormim, fără să mâncăm, a fost frig. Mâncarea o raţionalizăm, o păstrăm. Mâncăm o singură masă pe zi”.
Yezan are 27 de ani şi este licenţiat în contabilitate, la Universitatea din Damasc. Este ghidul unui grup de 14 oameni care de 12 zile sunt pe drum. Au venit pe jos din Grecia, ghidaţi cu ajutorul unui GPS.
Yezan, migrant din Siria: „Sunt hoţi în păduri. Trebuie să stăm câte 50, poate chiar 100, să mergem împreună”.
Cu toţii şi-au abandonat casele, familiile, prietenii, de frica unui război pe care nu îl înţeleg.
"Vrem să putem învăţa, nu să împuşcăm oameni şi să omorâm. Aşa că suntem nevoiţi să plecăm, nu avem altă variantă".
Chiar dacă vor să ajungă într-o ţară unde să aibă un trai liniştit, oamenii sunt cu gândul la viaţa pe care o lasă în urmă.
Yezan, migrant din Siria: „Merg în Germania, dar toate amintirile mele sunt acolo. Nu voi rămâne aici, acolo este familia mea, prietenii, amintirile, totul...prima mea iubire!”
Potrivit unor estimări, aproape 5.000 de refugiaţi au trecut din Serbia în Ungaria în ultimele zile.
Citiţi şi
Corespondențe Digi24 | EXODUL. Disperarea refugiaților care încearcă să intre în Ungaria