„Dacă Europa vrea, putem găsi o soluţie cu plăţile, eventual printr-o reducere a datoriei. Greşelile nu sunt doar ale acestui guvern, sunt greşeli făcute de-a lungul mai multor ani. Nu poţi plăti toate greşelile în cinci ani”, spune Dimitris Flavianos.
Până la votul de duminică, însă, lucrurile par să se complice din zi în zi pentru grecii de rând. Totul se rezumă la bani zilele acestea. Pensionarii stau la coadă în faţa băncilor, să-şi poată retrage banii şi toţi oamenii sunt cu ochii pe bancomate, să vadă când sunt realimentate.
„Este o tensiune în viaţa politică şi asta nu e bine pentru greci. Toate partidele politice trebuie să se strângă laolaltă şi să găsească cea mai bună soluţie pentru economia grecească şi pentru viitor. De asta sunt furios”, mărturisește un bătrân.
Multe dintre bancomatele din Atena sunt, în acest moment, mobilier stradal, deși ar trebui să funcționeze 24 de ore din 24. Au rămas fără cash și sunt scoase din funcțiune.
Chiar dacă până acum încurajau plata cu cardul, comercianţii au început să ceară doar numerar pentru produsele vândute.
Comercianţii se tem că afacerile vor merge din ce în ce mai prost, dacă situaţia nu revine cât mai repede la normal.
„Vom avea probleme cu aprovizionarea, să trimitem bani în alte părţi. Trebuie să lămurim această situaţie”, spune Lazaros Siroianis, comerciant.
Iar cea mai mare teamă a grecilor este că turiştii le vor ocoli ţara. Aşa că îşi laudă ţara de câte ori au ocazia.
„Este cel mai bun loc în care poţi să te bucuri, să mănânci, să faci orice îţi doreşti. Este un loc foarte bun pentru vacanţă. Le-o spun tuturor: europenilor, americanilor...”, își laudă țara un bărbat.
Circa 18 milioane de turişti vizitează Grecia în fiecare an. Anul trecut, turiştii au cheltuit în Grecia 13,5 miliarde de euro.