Armata sud-coreeană a anunţat joi că a tras mai multe tiruri cu rachete ca răspuns la testul cu rachetă balistică intercontinentală întreprins în aceeaşi zi de Coreea de Nord.
„Ca răspuns la lansarea unei rachete balistice intercontinentale (ICBM) de către Coreea de Nord, armatele noastre au tras în comun rachete de la sol, de pe mare şi din aer”, începând de la ora 16:25 (07:25 GMT), în Marea Japoniei, a transmis Statul Major interarme într-un comunicat, potrivit AFP, preluată de Agerpres.
La Tokyo, premierul Fumio Kishida a declarat că tirul cu rachetă balistică intercontinentală, căzută în zona economică exclusivă maritimă a Japoniei, este un „gest scandalos şi impardonabil”.
Coreea de Nord „ameninţă pacea şi securitatea Japoniei, a regiunii şi a comunităţii internaţionale”, a declarat Kishida de la Bruxelles, unde se află pentru un summit G7. „Este inacceptabil”, a subliniat el.
La rândul lor, Statele Unite „condamnă cu putere” tirul nord-coreean şi vor lua „toate măsurile necesare pentru a asigura securitatea teritoriului american, al Coreei de Sud şi al Japoniei”, a transmis Casa Albă.
Tirul nord-coreean „este o încălcare insolentă a multiplelor rezoluţii ale Consiliul de Securitate al ONU şi creşte inutil tensiunile” în regiune, a reacţionat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, în comunicatul publicat în timp ce preşedintele Joe Biden participă la reuniunea NATO de la Bruxelles.
Coreea de Nord a lansat joi „un proiectil neidentificat” cu rază lungă în Marea Japoniei, au anunţat armatele sud-coreeană şi japoneză.
Proiectilul lansat joi de Coreea de Nord, suspectat de autorităţile japoneze ca fiind o rachetă balistică intercontinentală (ICBM), a căzut în zona economică exclusivă maritimă a Japoniei, a anunţat Ministerul Apărării de la Tokyo, transmite AFP.
„Analizele noastră arată că racheta balistică a zburat timp de 71 minute şi a căzut la ora 15.44 (06.44 GMT) în zona economică exclusivă, în Marea Japoniei, la circa 150 km vest de peninsula Oshima, de pe insula nordică Hokkaido”, a declarat numărul doi din Ministerul Apărării, Makoto Oniki, potrivit căruia ar putea fi vorba despre o rachetă balistică intercontinentală.
Conform Reuters, racheta nord-coreeană a zburat peste 1.000 de kilometri şi a atins o altitudine de 6.200 de kilometri.
Editor : B.P.