Coreea de Nord, lovită de cea mai cruntă secetă din ultimul secol

Data publicării:
seceta coreea

În Coreea de Nord, peste o treime dintre culturile de orez sunt deja distruse. Potrivit agenției de știri a statului, în unele provincii seceta a veștejit chiar 80% din recoltă. Se estimează că o cincime din producția de orez și cartofi va dispărea.

Ambasadorul Danemarcei în cele două Corei a declarat, pentru Reuters, că a văzut cum recolta de primăvară din Coreea de Nord e foarte afectată de lipsa apei.

Agricultura generează o cincime din Produsul Intern Brut al Coreei de Nord, care ajunge la circa 40 de miliarde de dolari. Chiar și în timpuri normale, producția agricolă a țării nu poate hrăni întreaga populație. Când producția se prăbușește, este așteptată foametea în această țară în care PIB-ul per capita este de 1.800 de dolari, de zece ori mai mic decât în România, la paritatea puterii de cumpărare.

Vestea secetei se suprapune cu eliberarea a doi prizonieri sud-coreeni. Corespondenții BBC spun că Phenianul încearcă, de fapt, să obțină simpatia și ajutorul vecinilor. Dar tot guvernul e cel care a dus, de ani buni, o politică agresivă și amenințătoare. În tot acest timp, donatorii Coreei de Nord au rărit livrările de alimente și ajutoare.

În ultimii zece ani, ajutoarele trimise de Naţiunile Unite s-au prăbuşit. Acum sunt de 50 de milioane de dolari pe an, de șase ori mai mici decât în urmă cu un deceniu.

Coreea de Nord se află sub sancțiunile Occidentului și a decis să fie o economie aproape închisă, cu legături aproape exclusive cu China. În caz de criză alimentară, nu se pot hrăni din import şi nici nu pot fugi din calea dezastrului.

E un scenariu pe care nord-coreeni l-au mai trăit. O serie de secete și de inundaţii au provocat, în anii '90, o penurie alimentară de proporţii. A ţinut doi ani şi a curmat sute de mii de vieţi, oameni care au murit de foame.

A fost un preţ foarte mare, dar politica guvernului a fost forţată atunci să se schimbe. Statul a mai slăbit controlul asupra economiei, mecanismul public de distributie a alimentelor a început să fie scurtcircuitat, iar comerțul cu mâncare în piețele ilegale a fost tolerat.

Foametea a condus de multe ori în istorie la răsturnări de regim. În anii recenţi, seceta şi scumpirea abruptă a alimentelor a provocat primăvara arabă. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...