Coreea de Nord, lovită de cea mai cruntă secetă din ultimul secol

Data publicării:
seceta coreea

În Coreea de Nord, peste o treime dintre culturile de orez sunt deja distruse. Potrivit agenției de știri a statului, în unele provincii seceta a veștejit chiar 80% din recoltă. Se estimează că o cincime din producția de orez și cartofi va dispărea.

Ambasadorul Danemarcei în cele două Corei a declarat, pentru Reuters, că a văzut cum recolta de primăvară din Coreea de Nord e foarte afectată de lipsa apei.

Agricultura generează o cincime din Produsul Intern Brut al Coreei de Nord, care ajunge la circa 40 de miliarde de dolari. Chiar și în timpuri normale, producția agricolă a țării nu poate hrăni întreaga populație. Când producția se prăbușește, este așteptată foametea în această țară în care PIB-ul per capita este de 1.800 de dolari, de zece ori mai mic decât în România, la paritatea puterii de cumpărare.

Vestea secetei se suprapune cu eliberarea a doi prizonieri sud-coreeni. Corespondenții BBC spun că Phenianul încearcă, de fapt, să obțină simpatia și ajutorul vecinilor. Dar tot guvernul e cel care a dus, de ani buni, o politică agresivă și amenințătoare. În tot acest timp, donatorii Coreei de Nord au rărit livrările de alimente și ajutoare.

În ultimii zece ani, ajutoarele trimise de Naţiunile Unite s-au prăbuşit. Acum sunt de 50 de milioane de dolari pe an, de șase ori mai mici decât în urmă cu un deceniu.

Coreea de Nord se află sub sancțiunile Occidentului și a decis să fie o economie aproape închisă, cu legături aproape exclusive cu China. În caz de criză alimentară, nu se pot hrăni din import şi nici nu pot fugi din calea dezastrului.

E un scenariu pe care nord-coreeni l-au mai trăit. O serie de secete și de inundaţii au provocat, în anii '90, o penurie alimentară de proporţii. A ţinut doi ani şi a curmat sute de mii de vieţi, oameni care au murit de foame.

A fost un preţ foarte mare, dar politica guvernului a fost forţată atunci să se schimbe. Statul a mai slăbit controlul asupra economiei, mecanismul public de distributie a alimentelor a început să fie scurtcircuitat, iar comerțul cu mâncare în piețele ilegale a fost tolerat.

Foametea a condus de multe ori în istorie la răsturnări de regim. În anii recenţi, seceta şi scumpirea abruptă a alimentelor a provocat primăvara arabă. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Amazon s-a dus la Ilie Bolojan și a cerut trei lucruri banal de complicate pentru România de 35 de ani...
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Pro FM
Sylvia Sîrbu, viața la ani buni după trupa ASIA și divorțul de Andrei Ștefănescu. Cu ce se ocupă: Am 3...
Film Now
Salma Hayek a publicat poze din anii '90, în care apare fără haine, și a stârnit reacții cu nemiluita. 1,3...
Adevarul
Ucraina riscă să intre pe nisipuri mișcătoare. Ce semnificație au mesajele contradictorii ale administrației...
Newsweek
Cu ce bani ieși la pensie în funcție de salariul pe care îl ai? Pensionarii pierd mii de lei
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Digi World
Cum s-a schimbat corpul unui bărbat care a mâncat câte 30 de ouă pe zi timp de o lună. Rezultatele...
Digi Animal World
Momentul emoționant în care un câine află că stăpâna sa este însărcinată. Imaginile inedite fac furori pe Tik...
Film Now
Cum arată viața lui Richard Gere de când s-a mutat în Spania. Soția lui a făcut publice imagini rare pe...
UTV
Reacția lui Alexandru Ciucu după dezvăluirile Alinei Sorescu despre mariajul lor. „Nu înțeleg de ce trebuie...