sursa foto: amnesty.org
Seceta afectează întreaga ţară, precipitaţiile căzute între mijlocul lunii februarie şi sfârşitul lunii aprilie - perioadă crucială pentru culturi - fiind în medie de 23,5 l/mp, ceea ce reprezintă 35% din media normală, o situaţie nemaiîntâlnită din 1982, relatează AFP, preluată de Mediafax. „Mii de hectare de culturi de primăvară ca orzul, grâul şi cartofii sunt afectate”, a precizat KCNA. „Recoltele de cereale ar urma să fie foarte slabe”, a recunoscut agenția oficială de presă de la Phenian.
Coreea de Nord este afectată oricum de o penurie alimentară cronică din cauza izolării economice a statului comunist, a secetei şi inundaţiilor. Sute de mii de persoane ar fi murit în anii '90 din cauza foametei, iar Amnesty International a relatat scene incredibile în care oamenii erau nevoiți să mănânce buruieni, rădăcini și scoarță de copaci.
Presa sud-coreeană relatează că din cauza secetei de anul acesta, autoritățile din principala provincie agrară a țării mobilizează mai devreme populația pentru a lucra în agricultură. Elevii, funcționarii și membrele organizațiilor de femei sunt chemați să lucreze în agricultură timp de 40 de zile, de obicei începând de la mijlocul lunii mai, dar acum termenul a fost devansat cu o lună, pentru că autoritățile se tem că unele culturi alternative la orez, cum ar fi orzul, cartofii și porumbul, vor fi compromise, dacă seceta continuă.
Pe de altă parte, potrivit presei sud-coreene, corupția se manifestă inclusiv la mobilizarea populației pentru a lucra în agricultură. Unii directori iau mită pentru a-i „ierta” pe cei care nu vor să muncească pe ogoarele patriei.
„Spun că toată lumea trebuie să iasă la muncă, dar când li se cere, numai oamenii naivi ridică mâna și se oferă voluntar. Cu excepția copiilor cadrelor de partid, toți elevii sunt mobilizați în agricutură. Trebuie să muncească din greu și în același timp să meargă și la școală”, a declarat o sursă citată de Daily NK.