Continuă disputa diplomatică româno-maghiară. MAE îl acuză pe ambasadorul Ungariei că a dorit să deturneze scopul convocării sale
Actualizare 18.10. MAE îl acuză pe ambasadorul Ungariei că a dorit să deturneze scopul convocării sale
Ministerul Afacerilor Externe precizează că nu a putut să accepte primirea unei note de protest din partea ambasadorului Ungariei la București, Zakonyi Botond, cu ocazia convocării acestuia la sediul MAE, din dispoziția ministrul român Bogdan Aurescu.
„Având în vedere scopul convocării ambasadorului Zakonyi Botond la sediul MAE — adică pentru transmiterea poziției României față de intenția Ungariei de a ridica un gard la frontiera cu țara noastră — conform practicii diplomatice, primirea unei astfel de note nu putea fi acceptată. Practic, partea ungară a dorit să deturneze scopul convocării prin înmânarea notei menționate, aspect inacceptabil atât pe formă, cât și pe fond pentru partea română”, se arată într-un comunicat al MAE.
Actualizare 17.05. Ambasadorul Ungariei la București a fost convocat la MAE.
„Din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, secretarul de stat pentru afaceri europene George Ciamba l-a convocat astăzi, 16 septembrie 2015, pe Zákonyi Botond, ambasadorul Ungariei în România, pentru a transmite poziţia părţii române referitoare la o serie de evoluții din ultimele zile, precum: anunţul părţii ungare privind proiectul construirii unui gard la graniţa cu România; declaraţiile inacceptabile formulate de ministrul afacerilor externe al Ungariei, Peter Szijjarto, la adresa Premierului român, Victor Ponta; vizita privată în România a lui Katalin Szili, Comisar al Primului ministru la secretariatul de stat pentru politica națională din cadrul Oficiului Primului Ministru (8-10 septembrie 2015).
În cadrul discuțiilor, partea română a transmis cu prioritate preocuparea faţă de tendința manifestă a părții ungare de a atrage România într-o dispută artificială, care să se substituie problemelor pe care oficialii ungari le au de gestionat în contextul european actual, marcat de criza migranților. Secretarul de stat român a transmis în mod clar mesajul că partea română nu dorește ca accentul discuțiilor să continue să fie plasat pe o escaladare a declarațiilor publice, în detrimentul cooperării şi identificării unor soluții pertinente, în spirit european, la provocările comune actuale.
Secretarul de stat român a reiterat poziţia prezentată de MAE privind ridicarea unui gard la graniţa dintre două state membre UE, care nu este un gest corect din punct de vedere politic şi este contrar spiritului european. Această poziţie a fost comunicată de partea română la momentul la care a fost informată de către partea ungară, cu puţin timp înainte ca subiectul să fie făcut public. A arătat că, în calitate de parteneri strategici, partea română ar fi apreciat o analiză comună prealabilă pentru evaluarea impactului şi a necesităţii unui astfel de proiect, în vederea unor eventuale măsuri agreate bilateral. Atitudinea părţii ungare a surprins autorităţile române, în condițiile în care cooperarea dintre cele două state pe dimensiunea transfrontalieră, poliţienească, a fost una constant bună şi, în consecință, ar fi trebuit să permită o analiză comună. În plus, a menţionat că, din perspectiva părţii române, la acest moment nu se înregistrează o situație de fapt care să confirme presiunea migraţionistă invocată de autorităţile ungare, în zona în care se doreşte construirea gardului şi, astfel, este de neînţeles graba cu care partea ungară realizează acest proiect.
A subliniat că partea română pornește de la înțelegerea că spiritul european are la bază cooperarea şi înţelegerea reciprocă, aceasta fiind, de altfel, conduita în care a abordat relaţia bilaterală. Acest gen de angajament este așteptat şi din partea Ungariei. Altfel, relaţia bilaterală dintre cele două state, de Parteneriat Strategic, nu va putea fi construită în mod real, pe baze de încredere reciprocă şi într-un spirit de cooperare pragmatică.
Oficialul român a subliniat că este inacceptabil ca un ministru al afacerilor externe dintr-un stat european să lanseze public atacuri la adresa unui premier dintr-un alt stat european, inclusiv cu referire la teze legate de teme şi situaţii care ţin de politica internă a statului respectiv. A apreciat că afirmaţiile ministrului de externe ungar sunt complet lipsite de respect faţă de persoana premierului, a Guvernului României şi faţă de autorităţile statului român şi se înscriu în acest joc de escaladare şi dispută artificială, menit să atragă atenţia de la problemele reale”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.
ACTUALIZARE 15.00. În urmă cu aproximativ trei ore, pe locul unde ar urma să fie ridicat gardul de la frontiera româno-ungară, autorităţile maghiare au făcut primele măsurători.
Zona vizată pentru ridicarea gardului începe exact în punctul în care se termina gardul de pe frontiera cu Serbia şi ar urma să continue pană la Mureş, după cum spunea ministrul de externe ungar.
În zonă a ajuns în inspecţie comandantul Forţelor Terestre ale armatei maghiare.
ACTUALIZARE 13.30. Bogdan Aurescu: „Abordarea părţii ungare care a început dialogul prin anunţul public de ieri cu intenţia de a construi gardul care nu rezolva problema. Nu e vorba de o convocare a însărcinatului la MAE ungar, e o acţiune iniţiată de noi. Şi cu acea ocazie a avut loc acest schimb de poziţii.
Partea ungară foloseşte în continuare dezinformarea. Nu vrem să intrăm în jocul escaladării declaraţiilor care nu fac altceva decât să provoace o dispută între România şi Ungaria, încercând să ascundă situaţia complicată a Ungariei pe plan european”.
ACTUALIZARE 12.40. Şeful Guvernului de la Bucureşti revine cu o declaraţie, ca răspuns în disputa cu oficialii de la Budapesta. Victor Ponta spune despre autorităţile maghiare că au o atitudine care nu este în concordanţă cu principiile Uniunii Europene.
„Din păcate, comportamentul oficialilor maghiari nu are nicio legătură cu ideea de Europa. Ziduri, câini, poliţişti, arme - astea arată ca în anii 30.
E un lucru pe care îl spun cam toţi liderii europeni şi dacă se supără oficialii maghiari mă interesează destul de puţin.
Mă alătur tuturor liderilor europeni care sancţionează o atitudine ruşinoasă pentru Europa din partea autorităţilor şi politicienilor din Ungaria. Voi face acest lucru de câte ori va fi cazul, indiferent de supărarea şi jignirile celor de la Budapesta. Ei se ceartă cu toţi politicienii europeni.
(Sunt voci care spun că nu ar fi o idee rea acest gard de la graniţa cu România). Eu cred că ar fi o idee rea”, a declarat Victor Ponta.
Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, afirmă că Victor Ponta, aseară „şi-a pierdut total controlul, prin declaraţiile sale sălbatice şi nebuneşti a jignit întreaga Ungarie. Politicienii europeni civilizaţi nu formulează astfel de calomnii sălbatice. Cuvintele sale pe care le respingem în numele întregii naţiuni au o singură explicaţie - şi-a pierdut total echilibrul în politica internă din România”.
„Dacă Ungaria își face gard de jur împrejur nu rezolvă nimic. Nu fac decât să arunce problema refugiaților dintr-o parte în alta. Faptul că Ungaria își face gard denotă un mod de gândire care scoate Ungaria în afara Europei. Noi suntem mai europeni decât ei.
Europa, confruntată cu această criză, trebuie să găsească soluția prin care să se pregătească pentru viitor. (...)
Ca mulți alți lideri politici europeni am datoria să atrag atenția și să sancționez comportamentul constant al unor oficiali guvernamentali de cel mai înalt nivel din Ungaria. Aceștia sunt o rușine pentru cultura și valorile Uniunii Europene; și în atitudinile antisemite, și în ceea ce privește tratamentul minorităților de toate tipurile, și acum în timpul crizei refugiaților!
Sârmă ghimpată, legi agresive, închisori și brutalitate cu siguranță nu vor rezolva problema - doar vor arăta că în Ungaria, în inima Europei, sunt decidenți politici cu nimic mai buni decât cei din Siria, Libia sau alte țări din care fug respectivii refugiați!
Cred în solidaritate, în soluții raționale și sustenabile și mai ales în superioritatea valorilor europene - ce vedem în ultimele zile în Ungaria este în totală contradicție tocmai cu aceste obiective și valori!”, a scris Victor Ponta pe pagina sa de Facebook.
Peter Szijjarto a comentat şi ieri declaratiile lui Ponta conform cărora România se va purta omenește cu migranții, nu ca vecinii săi, care îi duc cu bâtele pe imigranți și îi numerotează. „O să-i tratăm ca pe nişte oameni, nu cum îi tratează vecinii noştri maghiari, cu bâta şi înseriaţi”, a declarat Victor Ponta luni, la Târgu Jiu.
„Minciuni sfruntate și o poziție nedemnă pentru un lider politic al secolului XXI”, a catalogat ministrul ungar de externe declaraţiile premierului Ponta.
În acest context, secretarul ambasadei României a fost convocat la MAE ungar.
Şi MAE român a făcut precizări în acest context.
„În contextul întrevederii solicitate de Ambasada României la Budapesta, partea ungară a informat asupra nemulţumirii legate de o declaraţie a premierului român privind maniera de tratarea a solicitanţilor de azil de către autorităţile ungare, aspect comunicat ulterior şi la nivel public de partea ungară. Ministerul Afacerilor Externe de la Budapesta a mai informat că partea ungară a avut o reacţie similară faţă de toţi liderii europeni care au criticat modul de gestionare a crizei migranţilor de către autorităţile ungare.
Ministerul român al Afacerilor Externe consideră că maniera de a acţiona a părţii ungare, astfel cum a rezultat din acţiunile şi mesajele de astăzi, este inadmisibilă şi contrară Parteneriatului Strategic. Prin aceste acţiuni, partea ungară încearcă să atragă partea română într-o dispută artificială, de natură a distrage atenţia de la aspectele de fond ale problematicii migranţilor şi de la efectul de auto-izolare pe care îl au măsurile promovate de partea ungară.
MAE român dezaprobă ferm astfel de abordări”.
- Etichete:
- romania
- ungaria
- diplomatie
- victor ponta
- mae
- declaratii
- jigniri
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News