Insurgenţii au jefuit banca centrală şi au furat aproape 430 de milioane de dolari, ceea ce înseamnă că organizaţia lor a devenit cea mai bogata grupare teroristă.
Între timp, localnicii fug din Mosul ca să scape cu viaţă. E un adevărat exod. Până acum, 500.000 de oameni şi-au părăsit casele, adică aproape un sfert din populaţia oraşului. Iar insurgenţii continuă ofensiva şi au atacat o localitate din apropiere de Mosul.
După Mosul, insurgenţii irakieni au atacat Baiji, un centru industrial cu 200.000 de locuitori, bogat în petrol. Aici sunt cele mai mari rafinării din Irak şi numeroase centrale electrice. Grupuri de bărbaţi înarmaţi au intrat în oraş şi au dat foc tribunalului şi comandamentului de poliţie, apoi au eliberat mai mulţi deţinuţi. Insurgenţii nu au întâmpinat prea multă rezistă, pentru că mare parte din forţele locale de securitate au părăsit oraşul.
La fel s-a întâmplat şi la Mosul. Soldaţii şi poliţiştii au fugit primii şi au lăsat în urmă arme şi vehicule blindate pe care acum le folosesc militanţii islamişti.
Iar acum fug şi oamenii din Mosul, de teama violenţelor. La ieşirile din oraş s-au format cozi uriaşe de maşini şi familii întregi aşteaptă să se îmbarce în autobuze şi să ajungă în locuri mai sigure.
Autorităţile irakiene sunt neputincioase în faţa atacurilor venite de la grupurile jihadiste şi unii lideri de la Bagdad au cerut înarmarea populaţiei, pentru a se apăra în faţa insurgenţilor.
După retragerea trupelor americane, în 2011, forţele naţionale ar fi trebuit să asigure securitatea în ţară, dar Irakul este zguduit zilnic de atacuri. Aproape două mii de oameni au murit în primele luni ale acestui an.