Comitetul anti-tortură al Consiliului Europei a denunţat, într-un raport publicat joi, 19 noiembrie, condiţiile „inumane” în care sunt ținuți migranții din Grecia, îndemnând ţara să îşi revizuiască politica de primire, relatează Le Figaro, potrivit Mediafax.
„Credinţa că aceste condiţii dificile vor împiedica migranţii să ajungă în Grecia pare să primeze, indiferent de factorii care îi fac pe aceşti oameni să-şi rişte viaţa pentru a intra în ţară”, scriu autorii raportului.
Comitetul subliniază că problema necesită o „abordare europeană coordonată”, considerând însă că „nu poate scuti statul grec de obligaţiile sale în materie de drepturi ale omului”.
După o vizită care a avut loc în martie, observatorii denunţă practicile de la locul de muncă, în special în regiunea Evros, cea mai estică parte a Greciei, la graniţa cu Turcia şi pe insula Samos, separată de Turcia de o strâmtoare de doar 1,6 kilometri lăţime, dar și condițiile în care sunt ținuți copiii.
„CPT nu înţelege cum autorităţile elene ţin copiii mici şi bebeluşii în astfel de condiţii traumatizante pentru perioade de până la o lună sau mai mult”, scriu raportorii.
În portul Samos, aceștia au vizitat două camere de 42 şi 32 de metri pătraţi, cu capacitate de 43 şi respectiv 50 de persoane, fără încălzire, iluminat şi paturi. Aceştia indică condiţii igienice deplorabile şi migranţii care nu au „nicio posibilitate de contact cu lumea exterioară”.
„Aceste condiţii constituie în mod clar un tratament inuman şi degradant”, conchide Comitetul anti-tortură, care solicită autorităţilor elene să „ia măsuri”.
Autorii raportului mai susţin că justiţia elenă alege să-i judece pe numeroşi migranţi pentru „intrarea ilegală” pe teritoriu şi le impune pedepse de până la 4 ani de închisoare şi 10.000 de euro amendă.
Editor : Robert Kiss