Reuniunea a avut loc la cererea comună a Franţei, Marii Britanii şi Australiei, ca urmare a represiunii sângeroase desfăşurate de către poliţie şi armată împotriva manifetanţilor la Cairo, condamnată de comunitatea internaţională.
"Poziţia membrilor Consiliului este aceea că este important ca violenţele să înceteze în Egipt şi ca toate părţile implicate să dea dovadă de reţinere maximă", a declarat la finalul consultărilor ambasadorul Argentinei la ONU, Maria Cristina Perceval. Argentina deţine în acest moment preşedinţia Consiliului de Securitate.
Perceval a adăugat că cele 15 state membre ale Consiliului îşi exprimă regretul pentru pierderile umane şi îşi doresc încetarea violenţelor şi înregistrarea de progrese pe calea reconcilierii naţionale.
Dispersarea sângeroasă de către armată şi poliţie a manifestanţilor pro-Morsi la Cairo şi violenţele care s-au propagat apoi în toată ţara s-au soldat cu 578 de morţi, dintre care 535 de civili, a anunţat joi Ministerul Sănătăţii.
În urma violenţelor, a fost decretată stare de urgenţă timp de o lună şi au fost instituite restricţii de circulaţie în jumătate din ţară în intervalul orar 19.00-06.00 (20.00-07.00 ora României).
Aceste evenimente nu au rămas fără ecou pe plan internaţional. Președintele american Barack Obama a condamnat guvernul egiptean interimar și a spus că SUA anulează un exercițiu militar comun, care urma să se desfăşoare luna viitoare. De asemenea, a cerut ridicarea stării de urgență și respectarea drepturilor minorităților. „Ciclul violențelor trebuie oprit”, a subliniat președintele.