Cinci țări europene interzic avioanele Boeing 737 MAX în spațiul lor aerian
Data actualizării: Data publicării:
Autoritatea Aviației Civile din Marea Britanie a interzis avioanele Boeing 737 MAX 8 în spațiul său aerian, drept „măsură de precauție”. Autoritățile din alte patru țări europene au luat măsuri similare.
ACTUALIZARE.Tăvălugul Boeing 737 Max creşte de la o oră la alta. Cinci ţări europene şi-au închis spaţiile aeriene pentru cursele civile care folosesc acest model produs de gigantul american. Este vorba de Marea Britanie, Norvegia, Franţa, Germania şi Irlanda.
Companii aeriene din toată lumea au fost asaltate cu mesaje din partea pasagerilor care vor să ştie cu ce tip de avion vor zbura.
Acțiunile companiei Boeing au scăzut cu 5% pe bursă, luni, după ce aproape 40% din flota mondială de aeronave 737 MAX 8 au răma la sol. La o zi după accidentul aviatic din Etiopia, autoritatea aviației civile din SUA a dat asigurări că aeronava poate fi utilizată în continuare de companiile aeriene. Însă marți, Australia și Singapore au anunțat că suspendă temporar folosirea modelului de avion, în timp ce așteaptă mai multe informații despre cauzele celor două incidente.
Printre companiile aeriene care nu mai pot folosi deocamdată Boeingul 737 MAX 8 se numără: China Southern Airlines, Garuda Indonesia, Shandong Airlines, Thai Lion Air, SilkAir, Fiji Airways, Ethiopian Airlines, Cayman Airways și Comair.
GOL, una dintre cele mai mari companii aeriene din Brazilia, a suspendat temporar utilizarea a șapte aeronave, iar Aeromexico a ținut șase avioane la sol.
Două companii aeriene românești, TAROM și Blue Air, au comandat la rândul lor acest tip nou de avion, însă acesta nu a intrat încă în flota companiilor.
Companiile aeriene care au în flotă Boeinguri 737 MAX 8 au fost asaltate cu mesaje de îngrijorare din partea pasagerilor, în condițiile în care acest model de avion este unul nou, iar numeroase companii îl operează pe rutele lungi. Pasagerii au cerut să li se comunice din timp cu ce tip de avion vor zbura și vor dreptul de a-și anula zborul și a-și primi banii înapoi.
Compania Boeing a anunat că va face un upgrade de software pentru toată flota de aeronave în următoarele săptămâni și că a lucrat la dezvoltarea unui software de control în timpul zborului pentru 737 MAX, menit să sporească siguranța aeronavei.