Semnalul de alarmă tras de climatologi în urma inundațiilor din România și celelalte țări europene

Data actualizării: Data publicării:
inundații slobozia conachi
Imagine cu caracter ilustrativ. Inundațiile au făcut dezastru la Slobozia Conachi, în județul Galați. Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Climatologii nu sunt surprinși de intensitatea fenomenelor meteo, însă sunt îngrijorați de pagubele cauzate, căci acestea arată cât de nepregătită este lumea pentru astfel de evenimente cauzate de schimbările climatice.

Orașe pitorești din Europa Centrală sunt sub ape după ce ploile abundente din weekend au transformat pârâiele liniștite în râuri furioase, scrie The Guardian. Inundațiile au ucis cel puțin 15 persoane și au distrus case, din Austria până în România.

Distrugerile din Europa au loc după ce, săptămâna trecută, au avut loc inundații în alte zone geografice. De exemplu, sate întregi au fost scufundate în Myanmar, iar în Nigeria inundațiile au afectat peste 1 milion de oameni. Climatologii spun că sunt alarmați de daunele produse.

Ploile catastrofale care lovesc Europa Centrală sunt exact ceea ce oamenii de știință se așteaptă de la schimbările climatice”, a spus Joyce Kimutai, de la Institutul Grantham de la Imperial College London.

Ea a spus că aceste dezastre - cele din Europa și Africa - au evidențiat „cât de prost pregătită este lumea pentru astfel de inundații”.

The Guardian subliniază că oamenii de știință sunt precauți în ceea ce privește atribuirea ploilor violente influenței umane, deoarece mulți factori influețează cantitatea de precipitații. Este cunoscut, însă, că aerul mai cald poate reține mai multă umiditate, însă dacă urmează și ploi violente depinde și de câtă apă se acumulează.

Sonia Seneviratne, specialist în climă la ETH Zürich, a spus că analizele imediate ale inundațiilor din Europa Centrală au sugerat că majoritatea vaporilor de apă au provenit din Marea Neagră și Marea Mediterană, ambele s-au încins ca urmare a defalcării climatice induse de om, rezultând în mai multă apă care se evaporă în aer.

În medie, intensitatea precipitațiilor abundente crește cu 7% pentru fiecare grad de încălzire globală”, a spus ea. „Acum avem 1,2 C de încălzire globală, ceea ce înseamnă că, în medie, precipitațiile abundente sunt cu 8% mai intense.”

Datele stațiilor meteo indică faptul că precipitațiile din septembrie au devenit mai abundente în Germania, Polonia, Austria, Republica Cehă, Ungaria și Slovacia, a spus Kimutai.

Pagubele din țările europene

În Polonia, inundațiile au prăbușit un pod și au măturat case, potrivit presei locale. În Republica Cehă, elicopterele au salvat cetățenii blocați din apele în creștere. În Austria, un pompier a murit în eforturile de salvare.

În capitala Austriei, Viena, care găzduiește cea mai mare conferință despre vreme și climă din Europa din 2005, ploaia a inundat o autostradă și a închis liniile de metrou.

Erich Fischer, un specialist în climă la ETH Zürich, a declarat că oamenii de știință de la conferință discutau despre fizica modului în care schimbările climatice măresc intensitatea ploilor, în timpul prânzului pe malul Dunării Noi. „Este ironic să vedem acum aceste maluri, unde stăteam la soare și discutam despre știința precipitațiilor extreme, inundate.”

Numărul morților din cauza inundațiilor depinde de cât de bine comunitățile se pregătesc pentru ploi și efectele acestora. Oamenii de știință au îndemnat guvernele să investească în adaptarea la evenimentele meteorologice extreme prin sisteme de avertizare timpurie, infrastructură mai rezistentă și scheme de sprijin pentru victime, punând totodată capăt dependenței lor de combustibilii fosili.

Este clar că nici măcar țările foarte dezvoltate nu sunt ferite de schimbările climatice”, a spus Friederike Otto, un cercetător în domeniul climei la Institutul Grantham.

Atâta timp cât lumea arde petrol, gaze și cărbune, ploile abundente și alte extreme meteorologice se vor intensifica, făcând planeta noastră un loc mai periculos și mai scump pentru a trăi.”

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Amazon s-a dus la Ilie Bolojan și a cerut trei lucruri banal de complicate pentru România de 35 de ani...
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Pro FM
Sylvia Sîrbu, viața la ani buni după trupa ASIA și divorțul de Andrei Ștefănescu. Cu ce se ocupă: Am 3...
Film Now
Salma Hayek a publicat poze din anii '90, în care apare fără haine, și a stârnit reacții cu nemiluita. 1,3...
Adevarul
Ucraina riscă să intre pe nisipuri mișcătoare. Ce semnificație au mesajele contradictorii ale administrației...
Newsweek
7.500.000$, pregătirea unui pilot de vânătoare. Mai scump decât greutatea lui în aur
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Digi World
Cum s-a schimbat corpul unui bărbat care a mâncat câte 30 de ouă pe zi timp de o lună. Rezultatele...
Digi Animal World
Momentul emoționant în care un câine află că stăpâna sa este însărcinată. Imaginile inedite fac furori pe Tik...
Film Now
Cum arată viața lui Richard Gere de când s-a mutat în Spania. Soția lui a făcut publice imagini rare pe...
UTV
Reacția lui Alexandru Ciucu după dezvăluirile Alinei Sorescu despre mariajul lor. „Nu înțeleg de ce trebuie...