John Allen Chau a fost ucis după ce câțiva membri ai tribului au tras în el cu săgeți, fiind lăsat în apropiere de insulă de pescarii pe care i-a plătit. Potrivit acestora, bărbatul a fugit în apă, dar a fost scos și îngropat pe jumătate în nisip.
Pescarii au povestit poliției cum a decurs totul: au folosit o barcă din lemn cu motor ca să călătorească pe 15 noiembrie pentru prima dată. S-au apropiat de țărm, de unde a acostat cu o canoe. El s-a întors ulterior cu câteva răni de săgeți. Ziua următoare, tribul i-a distrus canoea, așa că a înotat până acolo, dar nu s-a mai întors. Pe 17 noiembrie, pescarii au văzut că aborigenii îi cărau cadavrul pe plajă.
Autoritățile încă nu au constatat decesul acestuia, însă se bazează pe afirmațiile pescarilor. Corpul acestuia încă nu a fost recuperat.
De asemenea, potrivit informațiilor din presa locală, el nu era un misionar creștin, ci „un fel de paramedic”, însă și-a arătat credința față de Dumnezeu pe rețelele de socializare. „Era un aventurier. Intenția lui era să cunoască aborigeni”, a spus Dependra Pathak, un înalt oficial din arhipelagul Andaman.
CNN relatează că cei care l-au cunoscut pe Chau îl numesc „martir” pentru credința lui. „Îl văd ca pe un martir. A murit din cauza iubirii purtate în numele lui Iisus Hristos”, a spus Ramsey, un misionar creștin.
El ar fi luat cu el și câteva cadouri pentru trib, o minge de fotbal, ață de pescuit și foarfece.
Potrivit autorităților, oamenii de pe insulă au trăit izolați aproximativ 60.000 de ani și nu au dezvoltat imunitate față de boli precum răceală sau pojar.
Grupul Survival International consideră că prin încălcarea legii, John Allen Chau ar fi putut să transmită agenți patogeni care „au potențialul să ucidă tot tribul” de de la 50 până la 150 de oameni.