Declarația a fost votată de facțiunile PLDM, PCRM, PD și grupul reformatorilor PL, în timp ce liberalii lui Mihai Ghimpu, precum și neafiliații Igor Dodon și Mihai Godea s-au abținut de la vot.
Astfel, Parlamentul RM a constatat că acțiunile unilaterale ale Transnistriei influențează negativ soluționarea conflictului de pe Nistru, relatează Jurnal.md.
„Astăzi Parlamentul a reușit să depășească această situație și a dat un semnal și o speranță cetățenilor la o rezolvare pașnică, inclusiv politică, a diferendului transnistrean. Constatăm cu satisfacție că majoritatea parlamentară a acceptat propunerile opoziției, ceea ce a făcut posibilă adoptarea unei declarații echilibrate. În declarație am atras atenția tuturor părților implicate că numai prin discuții și negocieri pașnice poate fi depășit acest conflict pe Nistru. Considerăm că declarația de astăzi ar putea fi o cotitură și un fundament pentru soluționarea pașnică a conflictului transnistrean”, a declarat deputatul PCRM, Artur Reșetnicov.
Totodată, Parlamentul cheamă toate părțile implicate la masa de negocieri.
„Textul declarației spune că părțile trebuie să trateze subiectele de pe agendă foarte atent, cu mult calm. Trebuie să fie luate toate măsurile ca orice situație să fie soluționată în mod pașnic. Nu s-a discutat despre alte măsuri care ar trebui să fie întreprinse. E important să nu existe speculații și e important să fim toți calmi, să nu dăm motive de interpretări. Este o declarație care cheamă părțile, țările garante, formatul 5+2 să revină la masa negocierilor”, a precizat deputatul PD, Adrian Candu.
La rândul lor, deputații care nu au susținut declarația spun că aceasta nu contribuie cu nimic la rezolvarea situației.
„Țara continuă să stea cu capul plecat. Această declaraţie e apă de ploaie și nu înseamnă nimic pentru apărarea cetăţenilor și pentru rezolvarea situației”, susține liderul PL, Mihai Ghimpu. El a precizat că a propus excluderea Rusiei din formatul 5+2, pe motiv că „Rusia nu poate fi garant în situația în care tot Rusia a provocat conflictul”. Pentru că Parlamentul nu a susținut propunerea, Mihai Ghimpu a decis să nu susțină declarația Parlamentului.
Și neafiliatul Igor Dodon a spus că declarația Parlamentului este inutilă și că unica soluție este federalizarea Republicii Moldova.
Situația din regiunea transnistreană a fost discutată ieri și astăzi în Parlament, într-o ședință cu ușile închise, după ce liderul de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, a semnat o așa-zisă lege privind „granița de stat a Transnistriei”, care include următoarele unități administrativ-teritoriale: raionul Camenca şi raionul Dubăsari (partea stângă a Nistrului), precum şi raioanele Grigoriopol, Slobozia, Dubăsari, Râbniţa, oraşele Bender (inclusiv satele Varniţa, Gâsca şi Proteagailovca), Tiraspol şi Dnestrovsk.
Autoritățile de la Chișinău au dat asigurări însă că nu vor accepta implementarea prevederilor din așa-zisa lege.
Citiți și Tensiuni între Chişinău şi Tiraspol. Analiştii politici spun că este posibil un nou război pe Nistru