Chinezii au anunțat că vor să ajungă pe Lună până în 2030. Au un scop precis
Data publicării:
China intenţionează să exploreze - inclusiv cu ajutorul unor vehicule de aselenizare - cele două regiuni polare ale Lunii până în anul 2030, a dezvăluit un oficial de la Administraţia Naţională Spaţială Chineză (CNSA), citat de Xinhua.
Li Guoping, directorul Departamentului de Ingineria Sistemelor din cadrul CNSA, a dezvăluit la Conferinţa Mondială pentru Educaţie Ştiinţifică 2018, încheiată recent la Beijing, că ţara lui plănuieşte patru misiuni în cadrul celei de-a patra etape a programului său de explorare selenară.
Programul chinez de explorare lunară, ce poartă un nume desprins din legende, Chang'e - zeiţa Lunii, însoţită de un iepure de jad - a fost demarat în 2003. Primele trei etape ale programului au inclus plasarea unei sonde pe orbita Lunii, o aselenizare şi aducerea pe Terra a unor eşantioane prelevate de pe scoarţa satelitului natural al Pământului.
Li Guoping spune că a patra etapă a programului va conţine plasarea sondei Chang'e-4 pe faţa întunecată a Lunii la sfârşitul anului 2018, într-o misiune despre care specialiştii chinezi spun că va deveni prima aselenizare lentă din istorie, dar şi o explorare a scoarţei lunare pe aceeaşi faţă întunecată a Lunii.
Un satelit-releu, denumit Queqiao, asociat sondei Chang'e-4, a fost plasat cu succes în luna iunie pe o orbită halou în jurul celui de-al doilea punct Lagrange (L2) din cadrul sistemului Terra-Lună, la o distanţă de aproximativ 65.000 de kilometri faţă de Lună.
Alte trei misiuni vor avea ca scop aducerea pentru a doua oară pe Terra a unor mostre selenare şi aselenizări în regiunea polară sudică şi în cea nordică, a precizat acelaşi cercetător chinez.
Explorarea Polului Sud al Lunii vizează studierea vârstei pe care o are solul lunar şi a compoziţiei vânturilor solare, alcătuite din izotopi de hidrogen, carbon, heliu şi oxigen. Explorarea regiunii polare nordice va permite sondei chineze să afle dacă gheaţa există în stare permanentă în zonele umbrite ale Lunii.
După aceste etape, China intenţionează să înfiinţeze o staţie de cercetări ştiinţifice pe Lună şi să dezvolte mai multe misiuni de explorare robotizată şi cu echipaje umane.