China se pregătește de o catastrofă. Super taifunul Yagi a ajuns pe coasta de sud, unde peste 400.000 de oameni au fost evacuați

Data publicării:
Hong Kong Eases Back to Normalcy as Typhoon Signal Drops
După sudul Chinei, Yagi se va îndrepta spre Vietnam. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Super-taifunul Yagi a atins uscatul vineri pe insula tropicală şi turistică Hainan, din sudul Chinei, unde aproape 420.000 de persoane au fost evacuate. Yagi ar putea fi cea mai puternică furtună care loveşte regiunea în ultimul deceniu.

Se preconizează că taifunul va lovi sâmbătă Vietnamul vecin, unde zeci de mii de persoane au fost relocate preventiv, informează Agerpres.

Taifunul a făcut 13 victime în Filipine în această săptămână, în timp ce era încă clasificat ca furtună tropicală şi a provocat inundaţii şi alunecări de teren pe insula principală Luzon, înainte de a se transforma într-un super-taifun în ultimele zile.

Yagi „a atins uscatul” pe insula Hainan în zona Wenchang, în nord-estul provinciei insulare, în jurul orei 16:20 (08:20 GMT), a anunţat agenţia de presă oficială Xinhua.

Însoţit de ploi abundente, taifunul şi vânturile sale cu viteze de 234 de kilometri pe oră ar putea provoca daune devastatoare pe această insulă, o destinaţie turistică populară, cunoscută pentru plajele sale şi pentru hotelurile de lux.

Ca măsură preventivă, autorităţile din Hainan au evacuat deja 419.367 de locuitori, au închis obiective turistice şi au impus restricţii pentru şoferi, conform agenţiei Xinhua.

Yagi va fi probabil cel mai puternic taifun care loveşte coasta sudică a Chinei din 2014, ceea ce va face munca de prevenire a inundaţiilor foarte dificilă”, a scris Xinhua după o reuniune a oficialilor responsabili cu lupta împotriva inundaţiilor.

Ploi torențiale în Hong Kong

Super-taifunul a trecut în noaptea de joi spre vineri la mai puţin de 400 de kilometri de Hong Kong, aducând ploi abundente.

Bursa din Hong Kong a fost suspendată vineri, şcolile au fost închise, iar transportul public a fost restricţionat.

Autorităţile au raportat că trei persoane au fost rănite, însă pagubele au fost limitate. Ploi puternice s-au abătut asupra oraşului vineri.

Sudul Chinei este lovit frecvent, vara şi toamna, de taifunuri care se formează în oceanele calde la est de Filipine şi Thailanda.

Taifunurile din regiune se formează mai aproape de ţărm decât în trecut, se intensifică mai rapid şi rămân mai mult timp deasupra uscatului din cauza schimbărilor climatice, potrivit unui studiu publicat în iulie.

Alertă în Vietnam

După sudul Chinei, Yagi se va îndrepta spre Vietnam, unde se preconizează că va lovi sâmbătă regiunile din nord şi centru-nord, din jurul celebrului golf Ha Long, înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Va fi cel mai puternic taifun care se va abate asupra nordului Vietnamului în ultimii 20 de ani”, a declarat joi Pham Duc Luan, şeful autorităţii responsabile de gestionarea digurilor.

Peste 457.000 de militari au fost mobilizaţi de departamentul de ajutor şi salvare al Ministerului Apărării.

Autorităţile au solicitat, de asemenea, ca aproximativ 50.000 de bărci de pescuit să se adăpostească şi şi-au anunţat intenţia de a închide sâmbătă, pentru câteva ore, patru aeroporturi din nordul ţării, inclusiv aeroportul internaţional Noi Bai din capitala Hanoi.

MAE, atenționare de călătorie pentru Vietnam

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Socialistă Vietnam că, potrivit Centrului Național de Prognoză Hidro-Meteorologică din R. S. Vietnam, vineri, 6 septembrie și sâmbătă, 7 septembrie 2024, super-taifunul Yagi va afecta teritoriul acestui stat, potrivit comunicatului MAE.

Autoritățile vietnameze au decis închiderea aeroporturilor din Quang Ninh, Hai Phong, Thanh Hoa și din capitala Hanoi, sâmbătă, 7 septembrie 2024, ai transmite MAE. Sunt preconizate ploi torențiale, existând pericolul unor alunecări de teren, iar viteza vântului poate ajunge până la 180km/h. Taifunul va afecta cu precădere zona de nord a Vietnamului, orașele de coastă, provincia Thai Binh și capitala Hanoi. Sâmbătă, 7 septembrie, taifunul va fi resimțit cu precădere în zona Quang Ninh – Thanh Hoa, înregistrându-se ploi torențiale ce ar putea provoca inundații, iar viteza vântului va genera valuri de până la 3-5 metri înălțime.

Cetățenii români sunt sfătuiți să manifeste precauție în zonele afectate, să evite deplasările care nu sunt strict necesare, iar în cazul în care primesc alerte telefonice cu privire la alunecări de teren sau inundații în zona în care se află, să urmeze instrucțiunile autorităților locale și să monitorizeze îndeaproape mass-media locală.

MAE recomandă cetățenilor români aflați în R. S. Vietnam să consulte pagina de internet a Centrului Național de Prognoză Hidro-Meteorologică (https://nchmf.gov.vn/Kttv/vi-VN/1/index.html) care conține informații oficiale și actualizate despre traseul parcurs de taifun.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Când iese Elena Udrea din închisoare. Decizia finală a magistraților
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
A murit Tito Jackson, fratele lui Michael Jackson. Steve Manning: Ar fi suferit un atac de cord în timp ce se...
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
Adevarul
Femeia care a afirmat prima că imigranții din SUA mănâncă animale de companie recunoaște că sunt informații...
Newsweek
Atacatorul care a vrut să-l ucidă pe Trump a dat un interviu în Newsweek România. Ce spunea în 2022?
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Câți bani au cheltuit doi tineri ca să călătorească în 65 de țări din lume, în doar nouă luni: „Trebuie să...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Heather Locklear, despre cum a fost la întâlnire cu Tom Cruise. Dezvăluiri după 40 de ani ale actriței din...
UTV
Sean Penn are o noua iubita. Cine este Valeria Nicov, moldoveanca in varsta de 26 de ani alaturi de care a...