Autorităţile chineze oferă puţine detalii despre evoluţia situaţiei în portul Tianjin. Echipele serviciului de urgenţă caută în continuare surpavieţuitori prin munţii de clădiri şi containere contorsionate de forţa deflagraţiilor.
Un pompier dintre cei care au intervenit după prima explozie şi a fost surprins în teren de cea de-a doua a fost găsit în viaţă după 30 de ore.
„Pompierii noştri au reuşit să salveze azi 12 persoane, pe lângă cele 32 recuperate ieri”, a declarat Zhou Tian, directorul brigăzii de pompieri din Tianjin.
Dar căutările avansează greu, nimeni nu ştie exact la ce riscuri se expun salvatorii, iar şansele ca cineva să mai fie găsit în viaţă printre dărâmături scad de la o o oră la alta. Viaţa nu este mai uşoară nici pentru supravieţuitori. Mii de oameni şi-au pierdut casele şi depind acum, exclusiv, de ajutor statului.
„Avem 6.300 de cetăţeni relocaţi temporar. Am distribuit apă, alimente şi produse de strictă necesitate precum haine şi pături”, a spus Zhang Ruigang, reprezentant al autorităţii locale.
Mărturii incredibile apar în continuare despre momentul exploziilor.
„A doua explozie a fost atât de puternică încât a ajuns la cabinele noastre şi le-a pulverizat. Am ieşit cu greu de sub dărâmături. Am vrut să ajungem la şosea, dar în locul ei era o gaură adâncă de un metru. Acolo avusese loc explozia”, a povestit un supravieţuitor.
În mediul online este pusă la îndoială capaciatea autorităţilor chineze de a face faţă situaţiei. Măsurătorile oficiale nu indică modificări semnificative ale concentraţiei de substanţe periculoase din aer, dar oamenii susţin că Beijingul încearcă să muşamalizeze urmările pentru a nu stârni panică în rândul populaţiei.
Exploziile care au ruinat portul Tianjin au ridicat numeroase întrebări despre securitatea depozitelor de substanţe chimice din China. Autorităţile şi responsabilii complexului nu ştiu clar ce produse erau depozitate acolo. Se vorbeşte despre compuşi chimici inflamabili ori de mare toxicitate. Dar ce anume a provocat cele două deflagraţii de asemenea amploare este o întrebare la care responsabilii chinezi nu au oferit deocamdată un răspuns.
Peste 200 de experţi în biochimie şi energie nucleară sunt la faţa locului pentru a cerceta cauzele dublei explozii de miercuri. Specialiştii încearcă să descopere la ce pericole este expusă acum populaţia, dar şi mediul înconjurător. Multe zone sunt încă inaccesibile pentru că ard mocnit. Fumul gros, despre a cărui compoziţie chimică nu se ştie încă nimic cu certitudine, este purtat de curenţii de aer către mare.
Autorităţile sunt neliniştite în privinţa reziduurilor chimice care s-ar putea infiltra în sol şi apoi în sursele de apă potabilă.
Epicentrul exploziilor se află la 40 de kilometri de centrul oraşului Tianjin. Numai în zona respectivă locuiesc aproximativ 90.000 de oameni. Conform calculelor făcute de specialişti, tot ce se afla pe o rază de 100 de metri în perimetrul deflagraţiilor a fost ras de pe faţa pământului. Au suferit pagube severe toate clădirile aflate până la trei kilometri distanţă, iar unda de şoc a fost resimţită până la cel puţin la 10 kilometri depărtare. De altfel institutul chinez de seismologie a înregistrat două cutremure produse de explozie, unul cu magnitudinea de 2,3, iar energia degajată a fost echivalentă cu detonarea a trei tone de TNT.
Al doilea a fost mult mai puternic, magnitudinea înregistrată de seismografe a fost de 2,9, iar energia egală cu 21 de tone de TNT. Prin comparaţie, bombele convenţionale aflate acum în dotarea aviaţiei americane eliberează o energie de două ori mai mică.
Exploziile au fost captate şi din spaţiu, cu ajutorul unui satelit al serviciului japonez de meteorologie.