Generalul Pinochet în timpul unei defilări. Foto: wikipedia.org
Zeci de persoane au fost arestate pentru că ridicaseră baricade și pentru că au aruncat cu pietre în forțele de ordine. Un autobuz a fost incendiat în capitala Santiago, unde au fost desfășurați 8.000 de polițiști, relatează BBC.
În 1973, președintele ales democratic, Salvador Allende, a fost înlăturat de la putere într-o lovitură de stat și au urmat 17 ani de regim militar. Allende s-ar fi sinucis la puțin timp după ce s-a adresat națiunii, dar circumstanțele morții sale fac și acum subiectul unor controverse aprinse. Susținătorii săi au respins mereu versiunea și spun că președintele a fost asasinat.
Ministrul de interne al statului Chile a spus miercuri că deocamdată situația este mai bună decât se așteptau autoritățile, având în vedere că în fiecare an comemorările sunt marcate de manifestații, uneori violente.
Președintele de centru-dreapta Sebastian Pinera a chemat la reconciliere națională. Potrivit acestuia, actuala generație nu are dreptul să transmită ura față de trecut generațiilor viitoare.
Săptămâna trecută, organismul care reprezintă judecătorii din Chile a făcut un gest fără precedent, cerând iertare pentru acțiunile membrilor săi în perioada regimului Pinochet.
Potivit unei declarații, în perioada respectivă - anii 70 și 80 - sistemul judiciar și-a abandonat rolul de protector al drepturilor omului, relatează BBC.
„A venit vremea să cerem iertare victimelor și societății”, au subliniat judecătorii.
Mai mult de 3.000 de persoane au fost ucise sub regimul Pinochet, între 1973 și 1990. 38.000 au fost torturate.