Ornitorincii dispar în ritm alarmant. Oamenii de știință cer să fie declarați specie „amenințată”

Data actualizării: Data publicării:
Ornitorinc, specie ameninţată cu dispariţia, înoată în apă
Populaţiile de ornitorinci au scăzut cu peste 50%. Foto: Getty Images

Cercetătorii australieni cer ca ornitorincul să fie introdus pe lista „speciilor ameninţate”, după ce populaţia de ornitorinci din Australia s-a redus drastic în ultimii 30 de ani, informează Agerpres.

Mai mulţi experţi de la Universitatea New South Wales (UNSW) au trimis luni un set de recomandări guvernului statului New South Wales (NSW), în urma unui raport care evalua riscul de extincţie pentru această specie.

Potrivit raportului habitatul acestui animal amfibiu, cu coadă de castor şi care trăieşte în estul Australiei, s-a redus cu până la 22% în ultimii 30 de ani.

Oamenii de ştiinţă estimează că populaţiile de ornitorinci au scăzut cu peste 50% din cauza defrişărilor istorice, regularizării cursurilor râurilor şi secetei extreme.

„Ornitorincul continuă să se confrunte cu ameninţări permanente în habitatul său. Acţiuni nesustenabile de extragere a apei şi defrişările vor pune în continuare presiune pe ecosistemele de apă dulce şi vor determina un declin suplimentar în viitor”, a precizat autorul principal al studiului, Gilad Bino.

În prezent, această specie este catalogată ca „aproape ameninţată” de către Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN), dar nu este considerată ca ameninţată din punctul de vedere al Legii pentru protecţia mediului şi conservarea biodiversităţii din Australia (EPBC).

Schimbarea clasificării va creşte atenţia plasată asupra unor evenimente care ar putea pune specia în pericol şi ar prioritiza monitorizarea acesteia.

Koala, alt animal din Australia aflat în pericol de extincţie

Luni, ministrul Mediului din Australia, Sussan Ley, a anunţat un program destinat protejării koala cu un buget de 18 milioane de dolari australieni (13 milioane de dolari americani), care cuprinde o serie de măsuri destinate sprijinirii eforturilor de conservare după incendiile devastatoare de vegetaţie din perioada 2019-2020.

Populaţia combinată de koala din Queensland, NSW şi Teritoriul capitalei australiene este în prezent considerată „vulnerabilă”, ceea ce a contribuit la alocarea de resurse pentru această specie.

Urși koala afectați de incendiile din Australia
Urși koala afectați de incendiile din Australia. Foto: Getty Images

Cu toate acestea, mai mulţi experţi în probleme de conservare a mediului au făcut presiuni pentru o legislaţie mai adecvată şi pentru actualizarea statutului speciei de la ''vulnerabil'' la ''ameninţat''.

Ei au avertizat asupra riscului ca specia koala să devină extinctă în NSW - statul cel mai grav afectat de incendiile de vegetaţie - înainte de 2050, dacă nu are loc „o intervenţie guvernamentală urgentă”.

Potrivit programului de protecţie, 2 milioane de dolari vor fi folosiţi pentru un audit naţional anual al populaţiei de koala.

 

Programul include totodată finanţare pentru restaurarea habitatului, cercetare şi asistenţă medicală.

Potrivit unui raport al unui comitet al Camerei Superioare a parlamentului din NSW, recentele incendii de vegetaţie care au devastat peste 5,5 milioane de hectare de teren în acest stat australian au provocat moartea a cel puţin 5.000 de koala, iar flăcările au distrus aproape un sfert din habitatul situat pe domeniul public în care trăiesc aceste animale.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Instituția Prefectului - județul Suceava
„Ne așteptăm la episoade mai severe” de iarnă. Vortexul polar și ciclonul Bert, explicate de climatologi
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...