Cea mai mare adunare parlamentară din lume a început, la Bejing, cu ceremonia de arborare a drapelului în Piaţa Tienanmen. Apoi, disciplinaţi, cu gesturi controlate şi zâmbete abia schiţate, cei aproape 3.000 de deputaţi s-au adunat în Marea Sală a Poporului.
Timp de o săptămână, aleşii vor discuta despre viitorul ţării cu cea mai mare populaţie din lume. Doar vor discuta! În practică, legislativul chinez nu are nicio putere reală, ci misiunea de a aproba deciziile luate de Partidul Comunist.
Deputaţii au ascultat apoi discursul premierului Li Keqiang, aplaudat frenetic. Însă măsurile anunţate de șeful executivului de la Beijing erau departe de a stârni entuziasm.
FOTO: Gulliver/Getty Images
„Presiunea asupra economiei chineze se intensifică, iar problemele profunde în dezvoltarea economică a ţării devin tot mai evidente. Dificultăţile pe care le întâmpinăm anul acesta se anunţă mai mari decât cele de anul trecut. În acelaşi timp, dezvoltarea ţării noastre este încă într-o fază ofertantă din punct de vedere strategic. Există un potenţial enorm şi spaţiu de manevră”, a declarat Li Keqiang, premierul Chinei.
În traducere, după mai bine de un deceniu de realizări măreţe, timp în care China s-a afirmat ca putere mondială, prognoza de creştere economică se situează la aproximativ 7 la sută. Dacă estimarea se va transforma în realitate, vom vorbi de o scădere a economiei fără precedent pentru ultimul sfert de secol. Chiar şi în aceste condiţii, China rămâne cea mai mare economie din lume ca putere de cumpărare.