CEDO condamnă Italia pentru condițiile în care au fost ținuți închiși imigranții tunisieni pe Insula Lampedusa
Data publicării:
Foto: Gulliver/GettyImages
Potrivit CEDO, condițiile în care ei au fost ținuți închiși într-un centru de primire din Lampedusa „au adus atingere demnității lor”. Instanța critică de asemenea legalitatea detenției și apoi a expulzării lor.
În timpul Primăverii Arabe, Italia s-a confruntat cu un aflux nemaiîntâlnit de imigranți, aproape 55.300 dintre ei debarcând pe Insula Lampedusa la momentul faptelor judecate marți de CEDO.
Judecătorii de la Strasbourg, a căror decizie poate fi atacată prin apel în trei luni la Marea Cameră a CEDO, au fost sesizați de trei cetățeni tunisieni.
Fugind din Tunisia pe mare în septembrie 2011, ei au fost escortați de autoritățile italiene până la centrul de primire de la Contrada Imbriacola, pe Insula Lampedusa.
Recunoscând în același timp caracterul excepțional al crizei umanitare cu care s-a confruntat Italia, CEDO a stabilit că respectivele condiții din centru constituie un tratament inuman sau degradant: toalete și dușuri fără uși, suprapopulare, dormit pe pământ și distribuire limitată de apă, interdicția de contact cu exteriorul.
Curtea a decis de asemenea că detenția imigranților a fost „ilegală”. „Reținuți în bază legală, motivele le-au rămas necunoscute și ei nu le-au putut contesta”, a precizat instanța.
CEDO a considerat de asemenea că „petiționarii au făcut obiectul unei expulzări colective, decretele lor de expulzare nefăcând referire la situația lor personală”, ceea ce este contrar Convenției Europene a Drepturilor Omului.