Ce este „acvamarea”, procedura funerară cerută de Arhiepiscopul erou Desmond Tutu

Data actualizării: Data publicării:
funeralii desmond tutu
Hidroliza alcalină este procedura funerară mai prietenoasă cu mediul cerută de Arhiepiscopul sud-african Desmond Tutu înainte să moară. Foto: Profimedia Images

Trupul Arhiepiscopului Desmond Tutu va trece printr-o procedură numită acvamare, o metodă tot mai populară și prietenoasă cu mediul folosită ca alternativă la tradiționala incinerare. Acvamarea folosește apa în locul focului, scrie The Guardian.

În timpul acvamației, cunoscută și ca „hidroliza alcalină”, corpul celui decedat este introdus timp de 3-4 ore într-un amestec de apă și un alcaliu puternic, precum hidroxidul de potasiu, într-un cilindru de metal presurizat și încălzit la aproape 150 de grade Celsius.

Procesul lichefiază tot, cu excepția oaselor, care sunt apoi uscate într-un cuptor și reduse la un praf alb, plasate într-o urnă și înmânată rudelor.

La fel ca procesul de compostare, o tehnică prin care trupurile umane sunt compostate cu straturi de material organic precum frunzele sau așchiile de lemn, acvamarea este autorizată doar în anumite state. În Africa de Sud, unde Tutu a murit duminica trecută, nu există o legislație care să reglementeze practica.

Dezvoltată prima dată la începutul anilor ’90 ca un mod de a scăpa de corpurile animalelor folosite în experimente, metoda a fost folosită ulterior pentru a distruge vacile infectate cu boala vacii nebune în timpul epidemiei, a spus cercetătorul american Philip R Olson.

În anii 2000, școlile medicale din SUA au folosit acvamația pentru a scăpa de cadavrele umane donate, înainte ca practica să fie introdusă în industria funeraliilor, a scris Olson într-o lucrare din 2014.

Tutu, care a murit în a doua zi de Crăciun la vârsta de 90 de ani, era cunoscut pentru stilul său de viață modest. El a lăsat instrucțiuni ca ceremonia sa funerară să fie simplă și fără podoabe inutile.

Eroul care a luptat împotriva apartheidului, ale cărui funeralii au avut loc sâmbătă, a cerut în mod specific ca sicriul să fie ieftin iar cremarea să fie prietenoasă cu mediul.

Având în vedere că spațiile pentru înmormântare din zonele urbane se împuținează și se scumpesc la nivel global, acvamația reprezintă o metodă preferată de unii. Cei care susțin practica spun că apa este o metodă mai delicată prin care trece cel decedat decât flăcările.

Aceștia susțin de asemenea că cremația lichidă consumă mai puțină energie decât cea convențională și emite mai puține gaze cu efect de seră.

Potrivit firmei britanice Resomation, acvamarea folosește de cinci ori mai puțină energie decât focul și reduce emisiile funeraliilor cu aproape 35%.

Acvamarea este de asemenea folosită pentru a scăpa de cadavrele animalelor din abatoare, unde este considerată o tehnică mai eficientă și mai igienică.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Telefonul te urmărește în secret: cele 3 setări ascunse pe care trebuie să le dezactivezi de urgență pentru...
Digi FM
Acuzații șocante la adresa lui Donald Trump! Fosta Miss Elveția, românca Beatrice Keul, rupe tăcerea
Pro FM
Cum arată azi femeia care l-a făcut tată pentru prima dată pe Ștefan Bănică Jr. Camelia Constantinescu...
Film Now
Zendaya, noi declarații despre scenele intime din „Challengers”: „Este mult mai mult decât pare”
Adevarul
Cea mai ieftină stațiune montană: turiștii plătesc 10 lei urcarea cu telegondola și schiază pe șosea
Newsweek
Azi se decide o nouă recalculare de pensie. Care pensionari iau mai mulți bani? După ce formulă?
Digi FM
Laurențiu Cazan, obișnuit cu viața în Olanda, compară “Țara lalelelor” cu România: “Acolo, dacă te...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Ce a făcut o vacă după ce stăpânul său a vândut-o unui vecin: „Asta se întâmplă când vinzi un animal fără...
Film Now
Kate Winslet, apariție rară alături de fiul ei cel mare. Joe are 20 de ani și este copia fidelă a părinților...
UTV
Reactia lui Sydney Sweeney dupa criticile dure legate de aspectul ei fizic