Planul de pace al lui Trump pentru războiul Ucraina, dezvăluit de JD Vance. De ce nu e o veste bună pentru Kiev

Data actualizării: Data publicării:
JD Vance, candidatul republican la postul de vicepreședinte. Foto: Profimedia Images
JD Vance, candidatul republican la postul de vicepreședinte. Foto: Profimedia Images

Candidatul republican la funcția de vicepreședinte, senatorul JD Vance (Ohio), a prezentat o posibilă abordare a viitoarei Administrații Trump pentru a pune capăt războiului Rusiei din Ucraina, afirmând că gestionarea conflictului de către fostul președinte Donald Trump ar putea include stabilirea unei „zone demilitarizate” în teritoriul ucrainean ocupat în prezent de Rusia, scrie The Washington Post.

Abordarea ar marca o schimbare dramatică față de politica Administrației Biden - care se concentrează pe furnizarea de asistență militară și de altă natură, împreună cu Europa și alți aliați - pentru a ajuta Ucraina să respingă și să inverseze agresiunea rusă.

„Cred că Trump se așează și le spune rușilor, ucrainenilor, europenilor: Voi trebuie să vă dați seama. Cum arată o soluționare pașnică? Și probabil că linia actuală de demarcație dintre Rusia și Ucraina va deveni o zonă demilitarizată”, a declarat Vance miercuri la emisiunea The Shawn Ryan Show.

Detaliile planului, dezvăluite de JD Vance

Zona demilitarizată propusă, a adăugat Vance, va fi „puternic fortificată, astfel încât rușii să nu invadeze din nou”. Ca parte a planului de pace, a spus Vance, Ucraina își va menține independența în schimbul unei garanții de neutralitate - ceea ce înseamnă că Ucraina nu va adera la NATO sau la alte „instituții aliate”.

Comentariile lui Vance sunt cel mai explicit și mai recent plan de război propus până în prezent de către candidații republicani.

Trump a promis că pune capăt războiului

Trump a susținut că, dacă va fi ales, va pune capăt războiului. Săptămâna aceasta, în timpul dezbaterii prezidențiale cu vicepreședintele Kamala Harris, el a declarat că, dacă va fi ales în noiembrie, „va termina cu războiul chiar înainte de a deveni președinte”. Cu toate acestea, s-a abținut de la a-și prezenta explicit planul, sugerând că publicarea strategiei sale i-ar slăbi poziția în negocieri.

„Am un plan foarte exact cu privire la modul de a opri Ucraina și Rusia. Și am o anumită idee, poate nu un plan, dar o idee pentru China”, a declarat Trump săptămâna trecută într-un interviu podcast cu Lex Fridman, adăugând ulterior: ”Dar nu vă pot da aceste planuri pentru că, dacă vi le dau, nu voi putea să le folosesc. Vor fi nereușite. O parte din asta este surpriza”.

În interviul său cu Ryan, Vance a declarat că este „fals” și „greșit” să se considere conflictul „marea misiune umanitară a timpului nostru”, adăugând că este o „mentalitate de basm” să se considere războiul o luptă între „bine și rău”. În timpul interviului, el a mai spus că Rusia „nu ar fi trebuit să invadeze” Ucraina, dar că „ucrainenii au și ei o mulțime de probleme de corupție”.

Rusia controlează 20% din teritoriul Ucrainei

De la lansarea invaziei în februarie 2022, Rusia controlează în prezent aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei - inclusiv Crimeea, pe care a anexat-o ilegal în 2014, împreună cu părți din regiunea estică Donbas - și o suprafață suplimentară semnificativă care se întinde de la nord la sud în est.

Deși unii parlamentari republicani sunt printre cei mai fermi susținători ai Ucrainei, alții au fost din ce în ce mai reticenți față de continuarea furnizării de fonduri federale pentru război, susținând că banii sunt mai bine cheltuiți pe probleme interne, cum ar fi securizarea frontierei de sud a SUA, amintește The Washington Post.

În afară de aceasta, „germanii și alte țări trebuie să finanțeze o parte din reconstrucția Ucrainei”.

Anterior, Trump a promis în numeroase rânduri că va soluționa prompt conflictul ucrainean. El a spus de mai multe ori că, dacă va fi ales, va rezolva criza chiar înainte de inaugurarea prevăzută pentru 20 ianuarie 2025.

Persoane care au discutat despre propunerea lui Trump de soluționare a conflictului au declarat pentru Washington Post în aprilie că planul său consta în a împinge Ucraina să cedeze Crimeea și regiunea de frontieră Donbas Rusiei.

„Există o mulțime de riscuri dacă rămânem acolo și încercăm să încurajăm ucrainenii să păstreze Crimeea. Întrebarea este: Câte vieți americane ar costa să facem asta? Și dacă răspunsul este mai mult decât zero, atunci mă retrag”, a declarat Vance, un veteran al Marinei. Deși armata americană a instruit forțele ucrainene în unele părți ale Europei, nu au existat trupe americane în Ucraina de la invazia Rusiei din 2022.

Răspunsul echipei Kamalei Harris

Ca răspuns la comentariile recente ale lui Vance, echipa de campanie a lui Harris a amintit de discursul vicepreședintelui din iunie.

Harris a făcut referire la propunerea de încetare a focului înaintată de președintele rus Vladimir Putin în acea lună, care ar cere Ucrainei să retragă trupele din patru teritorii ocupate de Rusia, Occidentul să ridice sancțiunile impuse Rusiei și Ucraina să renunțe la candidatura sa pentru aderarea la NATO. În discursul său, Harris a afirmat că Putin „nu cere negocieri. El cere capitulare”.

Vance a mai spus că Europa a „subfinanțat acest război, în timp ce contribuabilii americani au fost foarte generoși”, o acuzație adeseori făcută de Trump, care a spus în mod fals în dezbaterea de marți că Statele Unite au cheltuit 250-275 de miliarde de dolari pentru Ucraina - de peste două ori mai mult decât Europa.

La 30 iunie, națiunile europene cu economii mult mai mici au cheltuit și alocat în mod colectiv mult mai mult decât Statele Unite, potrivit Institutului Kiel pentru economia mondială. Ca procent din economia sa, Statele Unite se situează mai jos decât alte 21 de țări, potrivit institutului.

Politică ”inteligentă”

Vance a continuat să susțină că politica Administrației Biden este de a „cheltui bani în această problemă și să spere că ucrainenii sunt capabili să obțină o victorie militară pe care chiar și ucrainenii spun că nu o pot obține”, a adăugat Vance. „Politica lui Donald Trump este da, să fim puternici, dar, de asemenea, să fim inteligenți. Negociați”.

O serie de consilieri ai lui Trump au prezentat planuri similare, inclusiv unul publicat în timpul verii de Keith Kellogg și Fred Fleitz - ambii au fost șefi de personal în Consiliul Național de Securitate al lui Trump. Propunerea lor, despre care au spus că i-a fost prezentată fostului președinte, includea, de asemenea, să spună Ucrainei că nu va mai primi niciun ajutor din partea SUA dacă nu este de acord cu o pace negociată de el.

Vance nu a precizat cine va controla „zona demilitarizată”, dar a spus că „actuala linie de demarcație” va rămâne, ceea ce înseamnă că Ucraina nu va revendica teritoriul ocupat în prezent de Rusia. De-a lungul războiului, Ucraina - cu sprijinul atât al Statelor Unite, cât și al NATO - a insistat ca întregul teritoriu suveran al Ucrainei să fie returnat. NATO a promis că Ucraina va face parte din alianță și a pus-o pe calea aderării.

Un plan de pace în 10 puncte prezentat Organizației Națiunilor Unite în septembrie 2022 de către președintele ucrainean Volodimir Zelenski includea retragerea completă a Rusiei și restabilirea frontierelor de dinainte de 2014, precum și un tribunal internațional care să judece crimele de război rusești.

Putin, care revendică proprietatea istorică asupra Ucrainei - o parte a fostei Uniuni Sovietice - a declarat că este dispus să negocieze, dar a precizat că acest lucru trebuie să se întâmple în condițiile sale. Purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, a declarat că orice plan de pace trebuie să recunoască „realitatea de pe teren” și păstrarea de către Rusia a teritoriului pe care îl ocupă în prezent - crime pentru care Curtea Penală Internațională a emis deja un mandat de arestare pe numele lui Putin.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Imagini inedite cu un cerb care se bălăcește în Parcul Național Bucegi: „Cineva intră în jocul tânărului...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...