Caz rar de deces din cauza rabiei. Un bărbat din SUA care a intrat în contact cu un liliac în luna iulie a murit

Data actualizării: Data publicării:
Common pipistrelle bat (Pipistrellus pipistrellus) Pipistrelles are the smallest and commonest bat in the UK.
Rabia este cauzată de un virus care invadează sistemul nervos central. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto> Profimedia Images

Un rezident din Minnesota, SUA, care a intrat în contact cu un liliac în luna iulie a murit de rabie, a anunţat, vineri, Departamentul de Sănătate al statului, potrivit ABC News.

Decesul acestei persoane marchează un eveniment rar, deoarece mai puţin de 10 persoane din SUA mor de rabie în fiecare an, potrivit Centrului american de control şi prevenire a bolilor, scrie News.ro.

Persoana are peste 65 de ani şi a fost expusă la un liliac în vestul statului Minnesota în luna iulie, a declarat Departamentul de Sănătate din Minnesota.

Oficialii au confirmat diagnosticul de rabie la laboratorul lor din Atlanta pe 20 septembrie.

Într-un comunicat de presă, Departamentul de Sănătate al statului a precizat că lucrează pentru a stabili dacă mai multe persoane au fost expuse la boală, dar a afirmat că nu există niciun risc continuu pentru public

Oficialii au transmis după acest caz fatal că sfătuiesc publicul să evite contactul cu liliecii, ai căror dinţi sunt atât de mici încât o muşcătură poate să nu fie simţită sau chiar să lase o urmă vizibilă.

Ce este rabia

Rabia este cauzată de un virus care invadează sistemul nervos central şi este de obicei fatală pentru animale şi oameni. Dacă nu este tratată, rabia este aproape întotdeauna fatală, dar tratamentul antirabic s-a dovedit a fi aproape extrem de eficient în prevenirea bolii după o expunere, au declarat oficialii de stat din domeniul sănătăţii. Tratamentul trebuie început înainte de apariţia simptomelor de rabie, au adăugat aceştia.

Dr. Stacy Holzbauer, medicul veterinar de la Departamentul de Sănătate publică al statului, a sfătuit, de asemenea, oamenii să îşi imunizeze împotriva rabiei animalele de casă şi de fermă.

Numărul de decese umane cauzate de rabie în SUA a scăzut de la peste 100 anual la începutul anilor 1900 la mai puţin de cinci cazuri anual în ultimii ani, potrivit Departamentului de Sănătate. Aproximativ 70% din infecţiile dobândite în ţară sunt atribuite expunerii la lilieci.

28 septembrie - Ziua mondială de luptă împotriva rabiei

Ziua mondială de luptă împotriva rabiei, o boală care face victime pe toate continentele, (cu excepţia Antarcticii), în special, în Asia, Africa şi America Latină, este marcată la 28 septembrie. Tema din acest an, „Încălcarea limitelor rabiei” evidenţiază faptul că lumea are vaccinurile, medicamentele, instrumentele şi tehnologiile pentru a întrerupe ciclul uneia dintre cele mai vechi boli, informează Agerpres.

Prin tema aleasă se evidenţiază nevoia de progres şi de a depăşi status quo-ul Alianţa Mondială pentru Controlul Rabiei (Global Alliance for Rabies Control - GARC) a stabilit această zi, cu scopul de a informa populaţia despre riscul de îmbolnăvire şi de a oferi informaţii asupra modului de prevenire şi asupra modalităţilor prin care cetăţenii şi instituţiile pot ajuta la eliminarea principalelor surse prin care se poate contacta această boală.

În fiecare an, echipa Alianţei Mondiale pentru Controlul Rabiei se reuneşte pentru a alege tema acestei zile, luând în considerare evenimentele semnificative, reperele majore şi nevoile primare pentru finalizarea procesului de eliminare a rabiei, potrivit rabiesalliance.org. Campania este susţinută de expertizele realizate de Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură şi Alianţa Globală pentru Controlul Rabiei.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Economia Rusiei începe să șchiopăteze după un sprint surprinzător, în ciuda sancțiunilor internaționale
Digi FM
„Așa vrei să conduci și țara?” Mircea Geoană, viral pe TikTok, după ce a fost ironizat pentru aptitudinile de...
Pro FM
Avril Lavigne, la 40 de ani. Celebra artistă a fost căsătorită de două ori, iar în 2015 a dezvăluit lupta pe...
Film Now
Al Pacino și-a ajutat iubita cu 54 de ani mai tânără să sufle în lumânările de pe tort. Imagini inedite de la...
Adevarul
Scurgeri periculoase misterioase la o secțiune a Stației Spațiale Internaționale. NASA: „Risc major pentru...
Newsweek
Dispar 2 tipuri de pensie! Milioane de pensii, recalculate. Care pensionari vor lua bani în plus?
Digi FM
ÎPS Teodosie spune că nu ar trebui făcute cununii religioase în această zi: „Cei care fac sâmbăta rămân mereu...
Digi World
5 semne alarmante care îți indică că o aplicație mobilă nu este de încredere
Digi Animal World
Autoritățile au crezut că au găsit un vultur rănit, dar când l-au analizat, au izbucnit în râs. Ce avea, de...
Film Now
Matt LeBlanc, fotografiat în LA, după ce s-a spus că foștii colegi din „Friends” își fac griji pentru el. Cum...
UTV
Zoe Kravitz a lasat totul la vedere intr-o rochie mini din dantela la Paris Fashion Week. Lookul care a...