Statele Unite vor oferi un milion de doze anti-mpox ţărilor de pe continentul african unde a lovit această epidemie, a anunţat marţi preşedintele Joe Biden la tribuna ONU la New York, transmite Agerpres.
„Trebuie să acţionăm rapid pentru a lupta împotriva epidemiei de mpox în Africa. Suntem gata să promitem 500 de milioane de dolari pentru a ajuta ţările africane în faţa acestei epidemii şi donăm acum un milion de doze de vaccin anti-mpox”, a spus preşedintele SUA în ultimul său discurs din faţa Adunării Generale a ONU.
„Facem apela la partenerii noştri să ne urmeze exemplul” pentru mai multe angajamente de donaţii, a mai spus el.
Mpox, numită anterior variola maimuţei, este o maladie virală care se transmite de la animal la om dar şi de la om la om după contacte fizice prelungite, provocând febră, dureri musculare şi leziuni cutanate. Uneori maladia poate fi mortală.
Recrudescenţa mpox pe continent şi apariţia unei noi tulpini (clade 1b) au determinat Organizaţia Mondială a Sănătăţii să declanşeze la jumătatea lui august cel mai ridicat grad de alertă mondială.
Prima campanie de vaccinare împotriva mpox a început săptămâna trecută în Rwanda, potrivit agenţiei sanitate a Uniunii Africane, citate de AFP.
În total, 25.093 de cazuri de mpox şi 723 de decese au fost semnalate pe continent între ianuarie şi 8 septembrie, potrivit OMS. Republica Democratică Congo. epicentrul epidemiei, a anunţat că va începe campania de vaccinare pe 2 octombrie.
Casa Albă a precizat marţi că Washingtonul a livrat deja 10.000 de doze Nigeriei în august şi 50.000 de doze RD Congo în septembrie. Următoarea livrare, de 300.000 de doze, va fi "imediat disponibilă" prin intermediul Alianţei vaccinului şi OMS, afirmă executivul american, care promite apoi livrări în tranşe de până la un milion de doze.
Până în prezent, circa 200.000 de doze de vaccin au fost livrate RD Congo de Uniunea Europeană, şi circa 50.000 de SUA. RD Congo are o populaţie de circa 100 de milioane de locuitori.
OMS a anunţat pe 13 septembrie că a autorizat preliminar vaccinul MVA-BN, permiţându-le agenţiilor specializate ale ONU, precum Alianţa vaccinului şi UNICEF, dar şi guvernelor, să accelereze comenzile. Acest vaccin fabricat de Bavaria Nordic A/S poate fi administrat persoanelor de peste 18 ani prin injectarea a două doze la interval de patru săptămâni.
Editor : Ana Petrescu