Actualizare 19:00 - Columbia a descoperit 20 de mii de cazuri în 30 de zile, iar două mii sunt femei însărcinate.
În faţa răspândirii exponenţiale a virusului Zika, confirmată şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, preşedinta Braziliei a recunoscut că ţara sa este depăşită de situaţie.
„Nu avem experienţă cu acest virus, nu-l putem compara cu nicio altă epidemie. Pierdem bătălia cu ţânţarul. Trebuie să ne mobilizăm ca să nu pierdem această bătălie,” spune Dilma Rousseff, preşedintele Braziliei.
220.000 de militari brazilieni vor merge din uşă în uşă pentru a învăţa populaţia cum să distrugă ţânţarii care transmit virusul Zika. Femeile însărcinate vor primi gratuit produse de protecţie împotriva ţânţarilor, iar un grup de cercetători şi avocaţi se va adresa Curţii Supreme pentru a permite avortul în cazul în care fetuşii prezintă microencefalie, afecţiune asociată cu virusul Zika. Avortul este interzis în Brazilia din 1940, fiind permis doar în caz de viol, atunci cân viaţa mamei e pusă în pericol sau când sunt detectate anumite anomalii ale fătului.
„Aceasta nu mai este doar o problemă braziliană. Asistăm la posibilitatea ca virusul să devină o ameninţare internaţională,” mai spune Dilma Rousseff.
Sunt însă tot mai multe vocile care acuză Brazilia că a făcut prea puţin şi prea târziu. Cu atât mai mult cu cât săptămâna viitoare, în jur de un milion de turişti vor merge la Rio pentru carnavalul care se desfăşoară între 5 şi 9 februarie. La întoarcerea acasă, aceştia riscă să ducă virusul în ţările lor de origine. Până acum, virusul e răspândit doar de o specie de ţânţari din America de Sud, dar cercetătorii nu exclud posibilitatea ca şi ţânţarii din alte regiuni ale lumii să înceapă să transmită boala.
„Într-un studiu din Senegal din 2011, s-a observat că o altă specie, Culex perfuscus, comună în Senegal, are o rată de transmitere a virusului Zika chiar mai mare decât specia sud-americană Aedes aegypti,” zice Constancia Ayres, cercetător.
În plus, virusul poate fi mai periculos, de exemplu, pentru europeni decât este pentru sud-americani.
„În acele teritorii atacă oamenii care nu au fost afectaţi până atunci de astfel de virusuri similare cu Zika, pentru că organismele lor nu sunt adaptate sau nu au imunitatea pe care ar fi avut-o dacă intrau în contact cu virusuri similare,” explică Dr. Julius Lutwama, specialist virusolog.
În august, Rio de Janeiro va fi gazda Jocurilor Olimpice. În metropola braziliană vor veni din nou milioane de străini. Organizatorii nu par însă îngrijoraţi pentru că evenimentul sportiv va avea are loc în timpul iernii braziliene, când numărul ţânţarilor care transmit virusul este mic.