Schimbările climatice din ultimii ani au dus la o modificare a calității vieții, astfel că autoritățile din marile orașe ale lumii fac eforturi să implementeze soluții inteligente pentru o viață mai lungă. Institulul Internațional pentru Dezvoltarea Managementului (IMD) întocmește un clasament anual al celor mai inteligente orașe din lume, bazat pe puterea economică și tehnologică a fiecărui oraș și modul în care acești factori îmbunătățesc calitatea vieții și oferă soluții. pentru provocările societății, scrie BBC.
Pentru al cincilea an consecutiv, Smart Cities Index 2024 a colectat date de la locuitorii a 142 de orașe pentru a înțelege dacă aceștia se simt în siguranță în orașul în care trăiesc și dacă au destule oportunități de muncă sau de activități.
Top 10 cele mai smart orașe din lume
Raportul clasifică 142 de orașe inteligente din întreaga lume, pe baza datelor analizate de cercetători, precum și a răspunsurilor la un sondaj realizat în rândul a 120 de locuitori din fiecare oraș. Studiul surprinde o imagine de ansamblu asupra modului în care infrastructura și tehnologia disponibilă într-un oraș influențează performanța acestuia și calitatea vieții locuitorilor săi. Potrivit Smart Cities Index 2024, cele mai inteligente zece orașe din lume sunt:
- Zurich
- Oslo
- Canberra
- Geneva
- Singapore
- Copenhaga
- Lausanne
- Londra
- Helsinki
- Abu Dhabi
De ce aleg oamenii să trăiască în acește orașe
Potrivit IMD, un oraș inteligent este definit ca fiind “un mediu urban care aplică tehnologia pentru a spori beneficiile și a diminua neajunsurile urbanizării pentru cetățenii săi”. Orașele care au performanțe bune pe listă au dezvoltat, de asemenea, inițiative care se adresează calității generale a vieții cetățenilor lor.
Canbera
Capitala Australiei a obținut scoruri deosebit de bune pentru poluarea sa scăzută a aerului, numărul de spații verzi și un sentiment ridicat de incluziune în rândul cetățenilor minoritari. Canberra a adoptat strategii pentru a face orașul mai locuibil și mai atractiv pentru fondatorii de startup-uri și alte afaceri. Internetul de mare viteză susține conectivitatea generală și creșterea muncii la distanță, în timp ce centrele de inovare și spațiile de lucru în comun ajută la stimularea dezvoltării tehnologice și a antreprenoriatului.
Singapore
Clasat pe locul cinci în indicele din acest an, Singapore a urcat două locuri în clasament datorită punctajelor ridicate în siguranță (activate de CCTV), conectivității ridicate care face școlarizarea și monitorizarea traficului mai ușoară și raportării online și procesării documentelor care permit o abordare fără probleme cu birocrația guvernamentală.
Lausanne
Un oraș mic din Elveția, de doar 150 000 de locuitori, se clasează pe locul șapte. Lausanne este apreciat tocmai pentru că nu este foarte populat fiind considerat un oraș „intim”. De asemenea, autoritățile au investit foarte mult în grija pentru natură. Sunt 360 de hectare de spațiu verde urban, iar autoritățile plantează anul 1400 de copaci noi.
Londra
Londra continuă să se claseze bine pentru ușurința serviciilor sale online, inclusiv rezervarea de transport și Wi-Fi ușor de accesat. Capitala Angliei s-a angajat să reducă poluarea, prin implentarea unei infrastructuri pentru mașini electrice.
Abu Dhabi
Orașul a obținut un scor extrem de bun pentru ușurința de transport și rezervare online, salubritate ridicată chiar și în cele mai sărace zone ale orașului, abilități digitale predate bine în școli, dar și pentru că turiștii se simt bineveniți. Pentru rezidenți, caracteristicile inteligente și convenabile ale sistemului de transport al orașului sunt de neegalat.