Carantină prelungită la Melbourne, deși numărul de infectări a scăzut semnificativ. Cum motivează autoritățile

Data publicării:
Politistii australieni dirijeaza traficul in Melbourne
Foto: Profimedia Images

Australia prelungește cu două săptămâni carantina la Melbourne, al doilea oraş ca mărime din această ţară. Autorităţile sanitare consideră că scăderea pe plan local a numărului de infectări cu noul coronavirus este insuficientă, informează AFP, potrivit Agerpres.

Daniel Andrews, premierul statului australian Victoria, a cărui capitală este Melbourne, a anunţat că izolarea strictă de şase săptămâni impusă în metropolă, ce urma să se încheie weekendul următor, a fost prelungită până pe 28 septembrie. Anumite restricţii vor rămâne în vigoare şi pe parcursul lunilor următoare, a mai precizat el.

Daniel Andrews a afirmat că o eventuală decizie a autorităţilor locale ce ar fi putut să fie luată pentru ca rezidenţii să se bucure "de o scurtă perioadă de soare" ar putea conduce la o nouă creştere a numărului de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2.

Statul australian Victoria a raportat duminică alte 63 de cazuri de coronavirus şi cinci decese, în comparaţie cu cele peste 700 de cazuri raportate într-o singură zi în perioada de vârf a epidemiei.

În pofida acestei scăderi, autorităţile sanitare australiene preferă să rămână prudente.

Măsurile care interzic rezidenţilor să iasă din locuinţe pe timpul nopţii, restricţionarea vizitelor şi interdicţia ce vizează deplasări pe distanţe mai mari de cinci kilometri vor rămâne în vigoare cel puţin până în data de 25 octombrie.

Cele mai stricte dintre măsurile de izolare care sunt încă în vigoare la Melbourne vor fi totuşi relaxate începând din 13 septembrie: interdicţia de a ieşi din locuinţe pe timpul nopţii va începe cu o oră mai târziu - de la ora locală 21.00 -, rezidenţii vor avea permisiunea de a face sport timp de două ore pe zi şi vor fi create mici "bule sociale" pentru persoanele care locuiesc singure.

Potrivit noului plan anunţat duminică, creşele vor fi redeschise şi până la cinci persoane vor putea să se reunească în aer liber de la sfârşitul lunii septembrie - însă doar dacă numărul zilnic al cazurilor de infectare cu noul coronavirus se menţine sub pragul de 50.

În regiunile rurale ale statului Victoria, măsurile vor fi relaxate datorită numărului scăzut de cazuri active.

Anunţul a fost făcut la o zi după arestarea unui grup de peste 10 manifestanţi care s-au opus restricţiilor din Melbourne în timpul unor confruntări cu Poliţia locală.

Ignorând avertismentele oficiale şi reglementările de sănătate publică, mai multe sute de persoane s-au reunit pentru a participa la acel protest ilegal.

Manifestaţia a fost promovată pe reţelele de socializare de un grup de adepţi care susţin teorii legate de existenţa unui complot asociat pandemiei de coronavirus şi care solicită anularea măsurilor de izolare.

Australia, o ţară cu o populaţie de 25 de milioane de locuitori, a gestionat destul de bine epidemia de coronavirus, înregistrând doar 26.200 de infectări şi 753 de decese.

Majoritatea cazurilor au fost raportate la Melbourne în ultimele două luni. Cele mai multe dintre regiunile australiene au ridicat restricţiile, după ce au reuşit să controleze în mare parte această epidemie.

Editor: B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri