Irakienii trăiesc sub teroare de când jihadiştii din organizaţia teroristă Stat Islamic le-au ocupat satele şi oraşele. Însă nici atunci când armata reuşeşte să elibereze localităţile, oamenii nu se simt în sigranţă. Casele lor sunt adevărate capcane mortale. Înainte să fie alungaţi, lupătorii ISIS lasă în gospodării bombe artizanale, pe care le ascund peste tot. Armata Irakiană a cerut sprijinul NATO pentru a învăţa să le dezamorseze. Antrenamentele au început deja într-o bază din Iordania.
În Irak, armata se luptă zilnic cu teroriştii din organizaţia Stat Islamic care au reuşit să ocupe oraşe întregi în care mii de oameni sunt obligaţi să trăiască sub un regim barbar. Şi cum militarii irakieni nu sunt suficient de bine pregătiţi, guvernul de la Bagdad a cerut sprijinul Alianţei Nord Atlantice. Cele 28 de state membre au fost de acord să trimită instructori pentru armata irakiană si acum antrenamentele au loc în Iordania, într-o bază a trupelor speciale.
În ultimele luni, irakienii au reuşit să elibereze mai multe oraşe ocupate de organizaţia teroristă Stat Isamic. S-au purtat lupte grele pentru recucerirea localităţilor Mosul şi Tikrit, două dintre cele mai importante. Însă în urma lor, teroriştii au lăsat capcane sub forma unor bombe artizanale. Le-au ascuns în locuinţele oamenilor care abia aşteptau să se întoarcă acasă. Acum, instructorii NATO îi învaţă pe soldaţii irakieni cum să le dezamorseze.
Phil Yeaman, expert NATO în dispozitive explozive: „O parte dintre ei (n.r. localnici) au casele în zona care a fost ocupată de ISIS. Acum, din cauza asta, nu se pot întoarce până când aceste oraşe nu sunt eliberate de ISIS şi curăţate de dispozitive care ar putea duce la o reocupare a zonei.”
Militarii irakieni învaţă cum să analizeze bombele construite de organizaţia teroristă Stat Islamic. Armata spune că, dacă ar şti din ce sunt făcute dispozitivele, ar putea bloca sursele de materie primă.
Phil Yeaman, expert NATO în dispozitive explozive: „Este foarte uşor doar să arunci ceva în aer, dar nu este ceea ce fac. Ofiţerii sunt mai buni decât atât. Ei recupereză materiale care îi ajută în investigaţii şi învaţă cum pot folosi informaţiile la următoarele acţiunile împotriva ISIS.”
În tabăra din Iordania sunt antrenaţi şi medici irakieni care să intervină în cazul în care bombele ascunse de jihadişti ar exploda.
„Trebuie să facem faţă tuturor problemelor cu care ne-am putea confrunta, inclusiv explozibili, bombe artizanale şi maşini-capcană, o metodă folosită tot mai des în atacuri teroriste şi care provoacă multe victime”, declară un medic irakian.
Militarii pregătiţi de NATO în Iordania se vor întoarce în Irak pentru a transmite şi altora ce au învăţat. Alianţa Nord-Atlantică a aprobat la summitul de la Varşovia continuarea sprijinului pentru guvernul irakian, inclusiv în reforma armatei.