Canada, afectată de incendii de vegetație. Mii de persoane din Jasper au trebuit să evacueze orașul

Data publicării:
incendii vegetație canada
Mii de persoane au fost nevoie sa evacueze orașul Jasper, Canada din cauza incenditiilor de vegetație. Foto: Profimedia Images

În jur de 5.000 de persoane au fost nevoite să părăsească, marţi dimineaţă, oraşul Jasper din vestul Canadei pentru a se refugia din calea incendiilor de vegetaţie care se apropiau. Experţii susţin că ar putea fi unul dintre cele mai grave sezoane ale incendiilor de vegetaţie.

„Este o situaţie de urgenţă în curs de desfăşurate... Vom furniza mai multe informaţii pe măsură ce acestea devin disponibile”, a declarat municipalitatea locală într-un anunţ făcut public la ora locală 06:35 (10:35 GMT), relatează Reuters, preluat de Agerpres.

O înregistrare video postată pe reţelele sociale arăta un lung şir de autovehicule părăsind, cu viteză redusă, Jasper şi îndreptându-se, pe întuneric, spre vest.

Una dintre persoanele evacuate, Stephanie Goertz, a declarat pentru Canadian Broadcasting Corporation că a avut nevoie de trei ore pentru a parcurge o distanţă de trei kilometri.

Ordinul de evacuare vizează Jasper şi Parcul Naţional Jasper din regiune, ambele situate în provincia Alberta, la aproximativ 370 de kilometri vest de Edmonton, capitala provinciei.

Într-un anunţ separat, provincia a declarat că operaţiunea de evacuare decurge bine.

Căldura toridă din emisfera nordică a afectat mare parte din vestul Statelor Unite şi Canada. Aproximativ 50 de incendii sunt în prezent scăpate de sub control în provincia Alberta.

Săptămâna trecută, incendiile de vegetaţie care au făcut ravagii în nordul provinciei Alberta au condus la evacuarea a trei comunităţi. În provincia vecină Columbia Britanică, există circa 367 de incendii de vegetaţie active.

Canada riscă un alt sezon „catastrofal” al incendiilor de vegetaţie, au declarat în aprilie autorităţile federale, pe fondul temperaturilor de primăvară şi de vară mai ridicate comparativ cu cele normale, în cea mai mare parte a ţării, mai spune sursa citată.

Anul trecut, Canada s-a confruntat cu cel mai nefast sezon al incendiilor din istoria sa, cu peste 6.600 de focare care au mistuit 15 milioane de hectare, o suprafaţă de aproximativ şapte ori mai mare comparativ cu media anuală.

La începutul acestei luni, Suncor, a doua cea mai mare companie petrolieră din Canada, şi-a redus temporar o parte din producţie şi a evacuat lucrătorii neesenţiali din situl Firebag, de 215.000 de barili pe zi, ca urmare a unui incendiu izucnit în apropiere.

În provincia estică Newfoundland şi Labrador, autorităţile au declarat luni că mii de persoane care au primit ordine de evacuare din cauza unui incendiu de vegetaţie violent pot reveni la casele lor.

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale