Cel mai bogat rus, Alisher Usmanov, a transferat anul trecut controlul asupra averii sale de 20 de miliarde de dolari unei firme înregistrate în Insulele Virgine Britanice, scrie Bloomberg. Insulele Virgine Britanice, aflate la 9.000 kilometri distanţă de Moscova, sunt un paradis fiscal.
Un alt miliardar rus, Viktor Vekselberg, îşi administrează averea de 15 miliarde de dolari printr-o firmă înregistrată în Bahamas. Miliardarul are o participaţie importantă la cel mai mare producător de aluminiu din lume, United Co Rusal.
Vladimir Lisin, cu o avere estimată la 14 miliarde de dolari, se fereşte şi el de taxele din Rusia. Lisin are un holding înregistrat în Cipru prin care controlează cel mai valoros producător de oţel din lume, Novolipetsk Steel. Sectorul bancar din Cipru a fost alimentat de banii ruşilor, care şi-au parcat averile aici pentru a evita taxele din ţara de origine.
O altă jurisdicţie off-shore preferată de magnaţii Rusiei este şi Gibraltar. Mikhail Fridman, care are o avuţie de 16,5 miliarde de dolari, îşi administrează imperiul prin intermediul unei firme din Gibraltar.
Vladimir Putin este hotărât să aducă ceva din aceste averi în Rusia. Preşedintele Rusiei a avertizat deja că va taxa averile dobândite în anii 90 la preţuri incorecte. Anul trecut, preşedintele a preluat controlul unui serviciu de combatere a spălării banilor.
În plus, parlamentul rus a introdus măsuri de întăriri pentru un mai bun control al tranzacţiilor financiare. O anchetă recentă asupra marilor averi ascunse în paradisuri fiscale a scos la iveală nume importante din Rusia. Directori de la gigantul rus Gazprom, precum şi politicieni de la Moscova au apărut ca având legături cu firme în mai multe jurisdicţii off-shore.