Milioane de tone de piatră şi nisip au fost dragate de pe fundul Mării Chinei de Sud şi pompate în recifuri pentru a crea teritorii noi. Sunt teritorii chinezeşti. E un plan de proporţii la care se lucrează neîntrerupt. Cinci recife au fost deja transformate în insule la comanda Beijingului, arată un reportaj BBC. Se lucrează deja la case, iar guvernul chinez spune că sunt pentru localnici. Poate pentru viitorii localnici, fiindcă insulele abia sunt construite.
Această formă bizară de extindere teritorială va inflama şi mai tare spiritele în acel colţ al Asiei. Filipine, Taiwan, Malaezia şi Vietnam îşi dispută de multă vreme cu Beijingul zone întinse din Marea Chinei de Sud.
Iar insuele artificiale chinezeşti apar în ceea ce ar fi apele teritoraile ale Filipinelor, după standardele ONU. Însă China şi-a creat propriul sistem de delimitare a apelor teritoriale, prin care revendică întinderi uriaşe de apă, de la Marea Chinei de Sud până în apele japoneze.
Şi, în vreme ce organismele internaţionale nu se grăbesc să clarifice situaţia, China se gândeşte la beneficiile pe care le-ar avea dacă ar prelua controlul absolut al apelor revendicate.
„China face asta pentru securitatea națională și, în același timp, din motive economice, fiindcă se estimează că Marea Chinei de Sud e bogată în resurse marine, în depozite de petrol, gaze și minerale”, spune ministrul de externe filipinez, Charles Jose.
Un studiu geologic făcut recent de guvernul american a concluzionat că Marea Chinei de Sud e într-adevăr bogată în resurse. Se estimează că există rezerve de aproximativ 11 miliarde de barili de petrol. Doar că zona în care apar insule artificiale chinezești este goală de resurse. Acele ape au o importanță mai degrabă strategică. China vrea sa decidă cine navighează prin ele, în condițiile în care o treime din transportul maritim comercial din lume trece prin Marea Chinei de Sud. În plus, în decembrie anul trecut, Beijingul a încercat sa gonească o navă americană de război care trecea pe acolo sub pretextul că a intrat ilegal în apele teritoriale chinezești.