BUSINESS CLUB. Criză periculoasă în Golf

Data publicării:
SEIC

Ambasada saudită din Iran a fost vandalizată, dar unda de şoc merge dincolo de graniţele celor două state. Luni, în Irak, au fost atacuri cu bombă la două moschei, iar în Egipt a fost împuşcat mortal un imam sunnit. E cea mai mare criză politică dintre marile puteri ale Golfului din ultimii aproape 30 de ani. Şi dând la o parte substratul religios, rămâne o problemă tehnică. Cum mai pui la acceaşi masă Iranul şi Arabia Saudită dacă vrei să găseşti o soluţie diplomatică pentru Siria sau pentru Yemen?

Alături de alte 46 de persoane, şeicul Nimr al-Nimr a fost executat de autorităţile saudite în cea mai amplă acţiune de acest fel din ultimii ani. Oficial, oamenii au fost ucişi pentru terorism, neoficial, au fost îndepărtaţi ghimpii din coastele monarhiei saudite, deja măcinate de conflicte interne de la urcarea regelui Salman pe tron. Clericul executat era un opozant vocal al monarhiei saudite, cerea public îndepărtarea familiei regale, dar prin mijloace paşnice. Imaginea sa a devenit obiectul unor proteste vaste în Irak, Bahrein şi alte ţări din regiune.

Atât America, cât şi Uniunea Europeană spun că sunt şanse mari ca execuţia să alimenteze tensiunile sectare din lumea arabă. Liderul religios iranian, ayatollahul Khamenei, vorbeşte despre răzbunare. Mai mult, oficialii de la Teheran spun că Arabia Saudită a ordonat execuţia pentru a arunca regiunea şi mai adânc în haos.

Fiindcă Arabia Saudită nu îşi vede doar interesul propriu, ci şi propria supravieţuire în continuarea tensiunilor, a folosit această problemă ca scuză pentru a escalada tensiunile şi conflictul”, a acuzat purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe.

Arabia Saudită are, la rândul ei, altă versiune. Spune că Iranul finanţează miliţiile insurgente şi că plantează celule teroriste în regiune, astfel că nu poate sta cu mâinile în sân când îi este subminată securitatea.

Din războiul cuvintelor un singur lucru e clar - spiritele s-au încins puternic într-o parte deja periculoasă a lumii. Deja Iranul şi Arabia Saudită sunt în război. Nu în unul, ci în mai multe - însă sunt indirecte, sunt războaie prin intermediari, unde cele două părţi alimentează cu bani şi arme tabere opuse. În Siria, Irak, Yemen şi Liban, Iranul şi Arabia Saudită sunt protagonistele războiului dintre șiiți și sunniți. Însă ce ar putea schimba execuţia lui Nimr al-Nimr e anularea oricărei şanse de negociere pentru pacea acestor ţări. Siria sau Yemenul putea deveni canalele unui război şi mai necruţător. Ba mai mult, s-ar putea schimba distanţa de la care se produc aceste ciocniri, fiindcă există riscul trecerii de la războiul prin interpuşi la războiul direct.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...