În ultimele luni, scandalurile de corupție s-au ținut lanț în armata Chinei. 15 generali sunt investigați sub acuzația de trafic de influență, iar doi înalți oficiali militari sunt cercetați pentru averile nejustificat de mari pe care le aveau. Unul dintre comandanții diviziei de logistică a armatei avea în vila sa modelată după clădirile Orașului Interzis o statuie de aur care îl înfațișa pe Mao, primul lider al Chinei comuniste.
Mulți dintre cei investigați traficau posturi și grade, ceea ce poate pune în pericol funcționarea armatei. Atunci când promovările și urcările în grad nu se fac pe merit, în unele posturi cheie ajung militari slab calificați.
Un raport al Congresului Statelor Unite publicat acum câteva zile arată că foarte mulți militari chinezi nu știu să folosească tehnica modernă din dotare la adevăratul ei potențial. China este implicată în tot mai multe dispute teritoriale cu statele vecine. Prin urmare Guvernul comunist de la Beijing a majorat substanțial bugetele de înzestrare a armatei în ultimii ani. Însă China nu poate cumpăra armament nici din Statele Unite și nici din Uniunea Europeană, așa că a fost nevoită să investească mult în propria tehnică militară. A dezvoltat avioanele de vânătoare J-20 și J-31, replici ale avioanelor americane F-22 și F-35. Pregătește și un bombardier invizibil.
Raportul Congresului american spune că armamentul chinezesc este încă vulnerabil atacurilor cibernetice. Iar faptele de corupție nu fac decât să agraveze aceste vulnerabilități.
Pe lângă faptul că mulți militari chinezi ajung pe posturi pe care nu ar fi trebuit să le ocupe, nici soldații competenți nu au avut timp să se acomodeze cu tehnica modernă de luptă pe care o au la dispoziție. Concluzia raportului realizat de americani a fost că în acest moment China are o viteză redusă de reacție în cazul unui atac. Însă, pe termen lung, dacă va continua să investească în armament și va elimina corupția, poate deveni o forță militară redutabilă.