Schema folosită de Apple nu este ilegală; compania americană își ducea toate încasările din afara Statelor Unite ale Americii în subsidiare din Irlanda, prin care banii erau trecuți doar pentru a fi mai apoi transferați către paradisuri fiscale din ape calde.
În Irlanda, taxarea este mult mai scazută decât impozitul pe profit de 35 la sută din America. Apple a făcut și o înțelegere cu Irlanda pentru a plăti un impozit pe profit de cel mult doi la sută, sub cele 12 procente percepute în general firmelor. Asta a făcut ca zeci miliarde de dolari să treacă aproape netaxate prin subsidiarele din Irlanda. În total, Apple ar fi evitat să achite taxe pentru venituri de cel puțin 74 de miliarde de dolari între 2009 și 2012.
Sediul afacerilor internaționale ale Apple se află în micul oraș Cork din Irlanda. Aici ajung toți banii pe care Apple îi face pe toate continentele, în afara Statelor Unite ale Americii. Iar pentru că Fiscul irlandez taxează doar companiile rezidente, subsidiarele Apple rămân neatinse și de autoritățile din Irlanda, dar și de cele din America.
Scandalul iscat de taxele plătite de Apple se leagă de altele similare, care au pornit de la o investigație a agenției Reuters asupra Starbucks. Multe alte companii din sectorul IT sau al comunicațiilor, precum Microsoft sau HP, au fost și ele luate la întrebări de Senat.
Și Google se folosește de subisidiare offshore pentru a nu plăti taxe. Anul trecut, a scăpat de plata a două miliarde de dolari prin transferul în Insulele Bermude al veniturilor obținute în Europa.
Descoperirea metodelor folosite de marile companii pentru a evita taxele au declanșat dezbateri privind scăderea taxelor. Congresul și Casa Albă iau în calcul scăderea ratei de impozitare pentru companii. Astfel de discuții se poartă și la nivel internațional. Autoritățile din Marea Britanie, Franța și Australia încearcă să strângă mai multe taxe de la companiile care folosesc scheme complexe pentru a-și feri profiturile de Fisc.