Britanicul Charlie Rowley, care a fost spitalizat timp de trei săptămâni după ce s-a otrăvit cu Noviciok, a explicat că găsise o sticluţă în care credea că s-ar afla parfum şi s-a gândit să o ofere în dar prietenei sale, relatează Agerpres.
„Îmi amintesc că am găsit o sticlă de parfum pe care am luat-o şi i-am oferit-o lui Dawn”, prietena sa între timp decedată, a spus el într-un interviu apărut în ediţia de marţi a tabloidului The Sun, citat de AFP.
Dawn Sturgess, în vârstă de 44 de ani, mamă a trei copii, a murit la 8 iulie, otrăvită cu acelaşi agent neurotoxic cu care înainte au fost otrăviţi fostul spion rus Serghei Skripal şi fiica sa Iulia la Salisbury (sud-vestul Angliei).
„Sunt foarte trist pentru ceea ce i s-a întâmplat, este groaznic şi traumatizant, încă eram sub tratament când mi s-a spus despre moartea ei, nu cred că îmi voi reveni”, a adăugat Charlie Rowley, în vârstă de 45 de ani.
În timp ce anchetatorii încearcă să stabilească dacă otrava incriminată este din acelaşi lot care a fost utilizat pentru atacarea celor doi Skripal, Charlie Rowley a criticat „neglijenţa” persoanelor care au lăsat să zacă otrava pe jos.
„A fost foarte imprudent din partea lor să lase lucruri în urma lor”, a spus el pentru The Sun.
„Era destinată cuiva, este rău să laşi aşa ceva în urma ta, exista posibilitatea ca cineva să ia (sticla), copiii s-ar fi putut juca cu ea”, a adăugat el.
Potrivit presei britanice, Charlie Rowley a găsit sticluţa cu parfum în parcul Elizabeth din Salisbury. Dawn Sturgess s-a simţit rău la 30 iunie, după ce s-a dat cu ceea ce credea a fi parfum pe la încheieturi. Se afla la domiciliul partenerului ei din Amesbury, un orăşel vecin. El însuşi a fost dus la spital câteva ore mai târziu în stare critică. Charlie Rowley a supravieţuit şi a părăsit spitalul din Salisbury la 20 iulie.
Londra a atribuit Moscovei responsabilitatea pentru otrăvirea lui Serghei Skripal şi a fiicei sale, cu toate că Rusia a negat orice implicare. Cazul a declanşat o gravă criză diplomatică între Kremlin şi Occident şi un val de expulzări reciproce de diplomaţi.
Potrivit agenţiei de presă britanice Press Association, poliţia britanică a identificat suspecţii acestei otrăviri şi ei sunt ruşi. Poliţia însă nu a confirmat oficial această informaţie, menţionează AFP.