Aceste imagini ale televiziunii Russia Today au fost filmate la o bază militară din Siria, înaintea unei operaţiuni militare a Rusiei. Au fost surprinse în momentul în care baza respectivă era vizitată de ministrul Apărării de la Moscova, numai că există o problemă. În cadru se văd foarte clar mai multe proiectile, despre care experţii militari susţin că sunt bombe cu fragmentaţie.
Ei au ajuns la această concluzie după ce au analizat seria bombelor, interzise prin tratatele internaţionale.
Iniţial, niciun oficial rus nu şi-a dat seama de eroare, iar imaginile au rulat pe post. Abia apoi filmarea a fost modificată, iar varianta finală nu mai conţine cele două proiectile. În noua variantă a ştirii Russia Today, imaginile cu bombele au fost înlocuite cu ofiţeri ruşi.
Bizar e că, după alte cîteva ore, imaginile sensibile cu bombele cu fragmentaţie au fost din nou difuzate, exact ca în prima variantă. Dincolo de motivele acestor modificări repetate, rămâne existenţa certitudinea existenţei acestor bombe în arsenalul rusesc trimis în Siria. Adică dovada că Rusia a folosit în acest război armament interzis.
Bombele cu fragmentaţie sunt de fapt nişte canistre care conţin mai multe proiectile mici. Odată lansate, recipientele mari se deschid în aer şi eliberează bombele mai mici. Controversa legată de folosirea lor este cauzată de două motive - ele cad pe o distanţă mare, iar multe nu explodează în momentul impactului, ci mai târziu, făcând victime în rândul civililor.
BBC scrie că toatîă această succeesiune de întâmplări pare să le dea dreptate americanilor. Ei le-au reproşat ruşilor că folosesc aceste bombe cu fragmentaţie în Siria. Statele Unite spun că proiectilele ar fi fost folosite de ruşi pe 16 iunie, când au bombardat un oraş de la graniţa siriano-irakiană. E o zonă controlată de o grupare a opoziţiei siriene, susţinută de americani.