Boeing ia în calcul suspendarea sau reducerea producției avionului 737 MAX

Data publicării:
avion qantas boeing 737 NG
Foto: Getty Images

Compania Boeing are în vedere suspendarea sau reducerea producției modelului 737 MAX, pe fondul incertitudinii în creștere a revenirii în circulație a avionului, o decizie urmând a fi anunțată în această săptămână, anunță Wall Street Journal.

Administrația Boeing consideră întreruperea producției ca fiind cea mai viabilă dintre opțiuni, în urma întâlnirii de duminică a consiliului de administrație. Ideea opririi producției vine la câteva zile după ce autoritățile de reglementare din SUA au avertizat gigantul aerospațial că și-ar fi stabilit așteptări nerealiste în legătură cu momentul în care avionul va avea voie să zboare din nou, potrivit Mediafax.

O nouă reducere a producției, după cea din aprilie, ar majora costurile lui Boeing și ar afecta rezultatele financiare, în condițiile în care cheltuielile fixe ar fi distribuite pe mai puține avioane. De asemenea, măsura ar putea duce la reduceri de locuri de muncă și la apariția unor probleme în întreaga industrie aero globală, precum și pentru companiile aeriene lovite deja de interzicerea zborurilor flotei globale de aproximativ 800 de avioane.

Două avioane Boeing 737 MAX s-au prăbușit, la distanță de 5 luni

Autoritățile de reglementare au interzis zborurile cu 737 MAX în martie, după prăbușirea din Etiopia, al doilea accident pentru avion, la cinci luni după cel din Indonezia. Accidentele au luat în total 346 de vieți.

Boeing a spus în octombrie că ar putea recurge la o înghețare a producției sau o reducere suplimentară, dacă aprobarea corecțiilor software pentru controlul zborului și modificările din procesul de instruire a piloților se extind până în 2020.

Deliberările consiliului de administrație, programate până luni, vin după o întâlnire, săptămâna trecută, între șeful Boeing, Dennis Muilenburg, și șeful Administrației Aviației Federale, Steve Dickson, discuție care a resetat calendarul pentru certificare până în februarie sau mai târziu.

Boeing a semnalat oficialilor aviației din SUA săptămâna trecută că anticipează un anunț legat de producție în această săptămână.

Nu au fost prevăzute disponibilizări imediate ale angajaților, au spus surse din companie, din cauza închiderii programată anterior a fabricii de asamblare 737 din Renton, pentru sărbătorile de Crăciun și Anul Nou. Pauzele de vacanță durează de obicei aproximativ două săptămâni.

Implicații semnificative pentru economia Statelor Unite

Orice modificări ale producției MAX ar putea avea implicații semnificative pentru economia Statelor Unite. Incapacitatea Boeing de a livra aeronava în perioada interzicerii zborurilor a afectat deja deficitul comercial al națiunii.

Un purtător de cuvânt al lui Boeing a declarat că firma continuă să lucreze îndeaproape cu FAA și cu autoritățile de reglementare globale pentru revenirea în siguranță a MAX, adăugând: „Vom continua să evaluăm deciziile asupra producției bazate pe calendarul și condițiile de revenire a zborurilor, care se vor baza pe aprobările autorităților de reglememtare și pot varia în funcție de jurisdicție. "

Boeing a prevăzut deja 3,6 miliarde de dolari pentru a acoperi costurile de producție suplimentare și 6,1 miliarde de dolari pentru compensația clienților.

Lanțul global al furnizorilor MAX implică aproximativ 600 de firme, plus sute de subcontractori mai mici. Companiile implicate au declarat că Boeing le-a oferit asistență, prin înlesniri la plată și extinderea capitalului de lucru.

Cei mai mulți furnizori MAX și-au redus producția în concordanță cu actuala producție a Boeing, care a permis unora dintre producători să recupereze blocajele de producție.

Boeing a redus producția lunară de 737 la 42 de aparate, de la 52 în aprilie. Executivii companiei au spus în octombrie că speră să reia livrările în trimestrul IV și să elimine întârzierile până la sfârșitul anului viitor. Unii directori de companii aeriene și din industrie au apreciat că recuperarea întârzierilor ar putea dura doi ani. Boeing plănuise să majoreze producția la 57 de avioane pe lună până la sfârșitul anului 2020.

Editor web: C.T.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri