După ce, anul trecut, cuibul berzelor a fost vizionat de aproape 64 de mii de oameni, atât din ţară, cât şi din străinătate, anul acesta, mai mulţi curioşi ar putea fi atraşi de povestea berzelor. Mai ales că acum, în cuibul unde este montată camera, şi-a facut apariţia un pui plecat în urmă cu patru ani în Africa. Ajuns la maturitate, barza s-a întors in țară. Nu şi-a găsit încă perechea.
„Stăm cu sufletul la gura acum, noi cât și fanii berzelor albe. E acum, să zicem, starul nostru. Foarte multă lume ne scrie pe paginile noastre de web”, a spus Iulia Vizi, responsabilul de comunicare al Asociaţiei Milvus
Localnicii din Dumbrăvioara urmăresc cu sufletul la gură povestea berzei.
„A venit o barză, dar nu își găsește perechea”, a explicat un localnic.
„Cam de două săptămâni și așa, apare în cuib, stă puțin și pleacă. Nu știm unde”, a spus un alt locuitor
Anul trecut, berzele din Dumbrăvioara au strâns 330.000 de vizualizari. Nu este însă un proiect creat doar pentru divertisment. Specialiştii urmăresc berzele pentru a le ajuta în cazul în care sunt rănite sau puii sunt în pericol.
„Anul trecut chiar am avut ceva interesant. Dintr-un alt cuib au căzut trei pui şi am repatriat unul aici, pentru că barza nu-şi recunoaşte puii. Am anunţat lumea (n.r. - utilizatori internet). Puiul avea o problemă la picior, lumea era stresată de ce se va întâmpla, dar i-am liniştit”, a spus Papp Tamás, biolog asociaţia Milvus.
În România își fac cuib aproximativ 5.500 de berze.