ACTUALIZARE 19.00. Marele mister al acestei anchete este identitatea suspectului. Bărbatul ar fi folosit multiple identităţi, dar deocamdată poliţia se axează pe cea furnizată de o femeie de origine tunisiană care pretinde că bărbatul din fotografia dată publicităţii este cea a fiului ei.
Poliţia germană participă la anchetă după ce au apărut indicii că tunisianul ar fi locuit, până în luna decembrie într-un centru de cazare pentru refugiaţi.
Uwe Jacob, anchetator german: „Desene cu steagul grupării teroriste Stat Islamic au fost găsite în mai multe camere din centrul pentru refugiaţi în care se presupune că acest bărbat a fost cazat. Datele personale pe care le-a înregistrat la Registrul german pentru Imigrări diferă de cele din baza de date a poliţiei. A declarat altă identitate şi în Luxemburg şi o alta în Franţa”.
Părinţii suspectului spun că uciderea lui a fost un abuz.
Mama suspectului: „Fiul meu nu a făcut nimic rău. L-au ucis degeaba şi apoi l-au abandonat acolo. Îi spusesem să vină acasă”.
Tatăl suspectului: „Nu făcea parte din nicio grupare. Ne-a sunat cu trei, patru zile în urmă şi ne-a rugat să-i trimitem actele. Până acum nicio autoritate din Tunisia nu ne-a contactat”.
ACTUALIZARE. Bărbatul care ar fi încercat să atace secția de poliție a trecut prin mai multe țări europene, înainte de a cere azil în Germania, potrivit ministrului francez de Interne Bernard Cazeneuve, citat de Le Figaro.
Printre aceste țări s-ar fi aflat România, Elveția și Luxemburg, potrivit Journal de Dimanche, citat de Le Figaro. De-a lungul ultimilor ani, presupusul terorist ar fi comis tâlhării mărunte.
„Ceea ce știm astăzi este faptul că atacatorul este fără îndoială de origine tunisiană. Numele lui ar fi Tarek Belgacem”, a spus Bernard Cazeneuve, adăugând că bărbatul nu a avut complici.
Bernard Cazeneuve nu a vorbit despre prezența atacatorului în România, dar Journal du Dimanche citează surse potrivit cărora poliția judiciară din Franța ar fi primit răspunsuri de la autoritățile mai multor țări europene, inclusiv România, privind prezența lui Belgacem în acestea. În România, bărbatul ar fi comis mici tâlhării și încălcarea legislației privind străinii, sub mai multe identități, a declarat o sursă apropiată anchetei pentru publicația franceză.
Suspectul a intrat în Franța pe 24 decembrie, când a activat și o cartelă sim pentru telefonul mobil.
Bărbatul locuise până în decembrie într-un centru pentru refugiaţi în apropiere de Dortmund, iar pe unul dintre pereţii camerei sale anchetatorii au găsit un desen cu simbolul grupării teroriste Stat Islamic.
Chiar dacă fotografia suspectului a fost distribuită în presă, identitatea sa nu a putut fi încă stabilită. Bărbatul s-a înregistrat ca refugiat în Germania de patru ori şi a folosit de fiecare dată alt nume şi altă naţionalitate, inclusiv siriană.