Bitcoinul a fost inventat în 2009 de un grup de informaticieni, iar primul bancomat pentru moneda virtuală a fost dat în folosinţă anul trecut, în oraşul canadian Vancouver.
Un bitcoin este, de fapt, un cod unic într-un computer şi poate fi trimis de un deţinător direct în portofelul digital al altui utilizator online, oriunde în lume, fără ca tranzacţia să fie reglementată de vreo instituţie financiară.
Lipsa unor reglementări financiare face moneda virtuală atractivă pentru mulţi oameni, care pot face tranzacţii fără să plătească niciun comision şi fără ca statul sau băncile să controleze ce cumpără ei. Bitcoinul este folosit în multe ţări pentru a plăti on-line în magazine, hoteluri şi restaurante. În ciuda entuziasmului general, însă, Rusia şi China, au interzis folosirea lui.
Totuşi, bitcoinul este o investiţie riscantă. Rata de schimb fluctuează puternic, în intervale scurte de timp, în funcţie de cerere. În februarie anul trecut, un bitcoin valora puţin peste 30 de dolari. După 10 luni, depăşise 1.200 de dolari, dar acum valorează aproape 600. Devalorizarea bruscă a fost provocată de falimentul uneia dintre principalele companii de tranzacţionare a monedei virtuale, în urma unor acuzaţii de fraudă. Şase la sută din cantitatea de bitcoini deţinută de firmă dispărut, adică echivalentul a 300 de milioane de dolari.