Baloane cu gunoi lansate din Coreea de Nord au căzut în Coreea de Sud, lângă Administrația Prezidențială

Data publicării:
baloane cu gunoi aterizate la seul
Phenianul a transmis anterior că a trimis baloanele cu deșeuri, ca răspuns la o campanie civilă din Coreea de Sud cu baloane care transportau propagandă. Sursa foto: Profimedia Images

Baloane nord-coreene încărcate cu gunoi au aterizat lângă Administrația Prezidențială a Coreei de Sud, incidentul fiind cel mai recent dintr-o serie de provocări care au inflamat spiritele în Peninsula Coreeană.

Peste 3.000 de baloane nord-coreene, pline cu gunoi, cum ar fi mucuri de țigări, baterii uzate și chiar gunoi de grajd, au căzut în Sud din luna mai, potrivit oficialilor sud-coreeni – care au răspuns reluând difuzarea cântecelor K-pop de-a lungul zonei demilitarizate (DMZ), conform CNN.

Deșeurile au fost descoperite miercuri după ce autoritățile sud-coreene au avertizat publicul să se ferească de căderea unor obiecte, în timp ce baloane cu gunoi nord-coreene se deplasau spre zona de nord a provinciei Gyeonggi.

În timp ce monitorizam astăzi baloanele de gunoi trimise de Coreea de Nord în cooperare cu șefii de Stat Major Comun, am identificat gunoiul care a căzut în zona biroului prezidențial din Yongsan”, a declarat mai târziu serviciul de securitate prezidențial într-un comunicat.

Nu au fost găsite substanțe nocive sau contaminante, după o analiză a echipei de răspuns”, se mai preciza în comunicat.

Statul Major Comun (JCS) din Coreea de Sud a sfătuit oamenii să nu atingă baloanele căzute și să raporteze autorităților orice deșeuri găsite.

Acțiunile Coreei de Nord încalcă în mod clar legea internațională și amenință grav siguranța cetățenilor noștri”, a declarat JCS într-o declarație după un incident anterior cu un astfel de balon cu gunoi. „Toată responsabilitatea care decurge din baloanele nord-coreene revine în întregime Coreei de Nord și avertizăm cu severitate să-și înceteze imediat acțiunile inumane și de joasă speță.”

Phenianul a transmis anterior că a trimis baloanele cu deșeuri, ca răspuns la o campanie civilă din Coreea de Sud cu baloane care transportau propagandă anti-coreeană în direcția Nordului.

Timp de mulți ani, activiștii sud-coreeni și dezertorii nord-coreeni au trimis baloane în Nord, încărcate cu materiale care îl critică pe dictatorul Kim Jong Un și stick-uri USB pline cu cântece K-pop și emisiuni de televiziune sud-coreene – toate strict interzise pentru populația săracă și extrem de izolată nord-coreeană.

Într-o declarație transmisă de presa de stat nord-coreeană la începutul acestei luni, Kim Yo Jong, sora liderului nord-coreean, a declarat că zeci de baloane, „pliante murdare” și alte materiale trimise din Coreea de Sud au fost găsite din nou în țara ei și în apropiere de graniță.

În ciuda avertismentelor repetate din Coreea de Nord, activiștii sud-coreeni „nu au oprit acest joc brutal și murdar”, a spus ea.

„Se pare că se apropie situația pe care nu o putem trece cu vederea”, a spus Kim Yo Jong într-un „avertisment sever” publicat de Agenția Centrală de Știri din Coreea de Nord (KCNA), adăugând că ar exista „un preț îngrozitor și scump” pentru plata care ar putea schimba „modul de contracarare” al Sudului.

În timp ce baloanele trec peste graniță, Coreea de Nord a continuat un flux de critici împotriva exercițiilor militare ale Statelor Unite și Coreei de Sud pe peninsulă, cea mai recentă dintre acestea fiind desfășurarea F/A-18 a Corpului de Marină al SUA și Avioane de luptă F-35B către Baza Aeriană Suwon pentru antrenament aerian comun săptămâna aceasta.

Ministerul sud-coreean al Apărării a declarat că avioanele americane se vor alătura avioanelor sud-coreene F-15, F-16 și FA-50 în exerciții care se vor încheia pe 8 august.

Un comunicat al Departamentului Apărării SUA a spus că avioanele Marine Corps au fost trimise „pentru a-și spori standardul de pregătire cu aliații noștri sud-coreeni și forțele comune”.

Dar un comentariu al KCNA a susținut că manevrele comune au fost un exemplu „frenetic” al Washingtonului în mișcarea sa de a-și extinde planurile de a se confrunta cu Coreea de Nord.

Coreea de Nord și Coreea de Sud sunt împărțite din 1953, când un armistițiu a pus capăt războiului din Coreea la trei ani după ce Nordul a invadat Sudul. Dar un tratat de pace nu a fost semnat niciodată, așa că cele două națiuni rămân tehnic în război.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Alfred Bulai a făcut infarct în închisoare. Fostul profesor a fost...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Raluca, fosta solistă a trupei Angels, despre viața cu cinci copii: „Fără bone, fără ajutoare!”. Câți bani o...
Film Now
Lady Gaga, sărut pasional cu logodnicul ei pe covorul roșu. Premiera noului film, ocazia perfectă pentru a-și...
Adevarul
O țară NATO își întărește granițele: „dinți de dragon” și „arici” vor bloca eventualele invazii rusești
Newsweek
Amendă mare dacă pasagerii nu poartă centură de siguranță pe bacheta din spate. Există și excepții
Digi FM
Dezvăluiri despre cei doi fii „secreți” ai lui Vladimir Putin. Au doar cinci și nouă ani, trăiesc în lux, dar...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Jada Pinkett Smith, „iritată” de prietenia lui Will Smith cu un actor celebru: „E supărată să-i arate asta în...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale