Ruta de intrare a imigranţilor din Orientul Mijlociu în Europa a fost deja stabilită. Din Grecia, refugiaţii ajung în Macedonia, de aici în Serbia şi Ungaria, apoi în Austria pentru a trece în cele din urmă în Germania, de cele mai multe ori ţinta destinaţiei. Până aici, însă, drumul este de cele mai multe ori un calvar.
În Macedonia, imigranţii dorm şi mănâncă pe unde şi ce apucă, dar gândul întoarcerii acasă nici nu poate fi luat în calcul.
„Scopul meu este să trăiesc în Europa. Nu m-am hotărât încă (în ce ţară din Europa, n.r.). În orice ţară este mai bine decât în ţara mea. În ţara mea este război, nu avem niciun viitor. Oamenii se omoară între ei acolo”, spune un imigrant din Irak.
„Sunt foarte puţini voluntari, iar aceştia nu sunt cu adevărat profesionişti, astfel încât încercăm să facem tot ceea ce putem dându-le oamenilor ceva de mâncare, de băut, scutece pentru bebeluşi, nişte medicamente, saltele pe care să poată dormi noaptea”, explică Philine von Oppeln, un voluntar german.
Din Macedonia, calvarul se mută într-o altă ţară nepregătită pentru fenomenul migraţiei în masă - Serbia.
Conducerea statului sârb spune însă că imigranţii vor fi trataţi omeneşte.
„2.000 de imigranţi intră în fiecare zi din Macedonia în Serbia. Este un număr uriaş pentru noi. Nu vom folosi sârmă ghimpată, ziduri sau ceva similar. Îi vom trata pe aceşti oameni ca pe nişte oameni buni”, a declarat Aleksandar Vucici, premierul Serbiei.
Ironiile amare ale premierului sârb au în vedere proiectele antiimigraţie ale Ungariei, următoarea verigă din lanţ.
Pentru a opri intrarea refugiaţilor în ţară, Budapesta a anunţat construirea unui gard şi înfiinţarea unor patrule speciale de poliţişti care să păzească frontiera fortificată. În ciuda piedicilor, mii de imigranţi reuşesc să treacă totuşi în Ungaria şi, de aici, în Austria.
Spre surprinderea tuturor, Amnesty International a declarat că toate condiţiile din spaţiile de primire a imigraţilor în Austria sunt cu totul inacceptabile.
„Este o ruşine pentru Europa, dar şi pentru Austria, desigur. Dacă vedeţi ce se întâmplă aici, este un haos complet. Nu pot să cred că nu putem mai mult”, a spus Matthias Strolz, membru al parlamentului austriac.
Aproximativ 340.000 de imigranţi au intrat numai în acest an în Uniunea Europeană, mai ales în Italia, Grecia şi Ungaria. Blocul comunitar a anunţat deja înfiinţarea unor cote de distribuire a imigranţilor în fiecare stat membru.