Foto: Gulliver/GettyImages
Susținerea față de această mișcare este alimentată de politica frontierelor deschise pentru refugiați practicată de cancelarul Angela Merkel. Totuși, este posibil ca în timpul marșului de luni să se desfășoare și o contramanifestație.
Anul trecut, PEGIDA (Patrioții Europeni împotriva Islamizării Occidentului) abia reușea să strângă câteva sute de manifestanți la aceste marșuri periodice, dar popularitatea ei a crescut rapid, astfel că la marșul de pe 12 ianuarie au participat circa 25.000 de persoane.
Pe 21 ianuarie, liderul grupării, Lutz Bachmann, a demisionat de la conducere, după ce în presă a fost publicată o fotografie în care el apărea deghizat în Adolf Hitler, alături de slogane xenofobe. O săptămână mai târziu, alți cinci lideri ai PEGIDA, ce erau adepții unei linii mai puțin dure, și-au dat demisia în semn de protest față de rolul pe care Bachmann continua să-l joace în cadrul grupării, între timp el preluând din nou conducerea acesteia.
De atunci, pe fondul creșterii continue a numărului imigranților, mai ales musulmani, popularitatea acestei mișcării a reintrat pe un trend ascendent, în special în partea de est a Germaniei, la marșul de lunea trecută participând 9.000 de persoane. În plus, în landul Saxonia, a cărui capitală este orașul Dresda, s-a observat și o creștere dramatică a numărului atacurilor asupra taberelor de refugiați.
Autoritățile de la Berlin se așteaptă să primească anul acesta până la un milion de cereri de azil din partea refugiaților arabi, africani și asiatici, iar printre efectele cele mai notabile ale acestui val migrator se constată creșterea resentimentelor populației față de imigranți și scăderea popularității partidului conservator al cancelarului Merkel.